Vet du hva kredittrammen din er? – Den har stor betydning for hvor mye lån du kan få

Hvor mye gjeld du har påvirker hvor mye lån du kan få. Det mange ikke er klar over er at ubrukte kredittrammer også regnes som gjeld.

Mange nordmenn har takket ja til kort med kredittrammer – som for eksempel ordinære kredittkort, bensinkort, kort fra flyselskaper som gir rabatterte flyreiser og kort med ulike former for handlekonto hos for eksempel elektronikkbutikker eller byggevarehus.

– Bruk av kredittkort gjør at kortbrukeren kan kjøpe varer og tjenester uten å ha tilgang på pengene umiddelbart. Dette kan være en fordel i mange situasjoner, gitt at du betaler tilbake i tide, sier Diana Peters, markedssjef i Bank2.

Ubrukte kredittrammer regnes som gjeld når du søker om lån

I juli 2019 ble Gjeldsregisteret innført i Norge. Gjeldsregisteret gir bankene en fullstendig oversikt over nordmenns usikrede gjeld, inkludert kredittkortgjeld, forbrukslån og kjøperenter.

– Hensikten med registeret er å forebygge betalingsproblemer, og gjøre det enklere for bankene å vurdere din økonomiske situasjon, og dermed forhindre at du låner mer enn du har råd til, forklarer Peters.

Når banken skal gi deg lån med pant i egen bolig, så vurderer den hvor mye lån du har fra før av. I beregningen av gjelden inngår også alle ubrukte kredittrammer. Dette kan skape utfordringer for dem som skal søke om lån med pant i egen bolig – reglene sier nemlig at de fleste kun kan låne et beløp som tilsvarer maksimalt fem ganger brutto årsinntekt.

– Veldig mange tenker nok ikke over disse rammene før de blir synlige gjennom en søknad om boliglån. Du kan ha hundretusenvis av kroner i ubenyttet kreditt, som du ikke tenker over, men som kan gjøre at du ikke får innvilget det lånet du ønsker, forklarer Peters.

Dersom du for eksempel har fem kredittkort med en kredittramme på 50.000 kroner hver, vil det vises som om du har en gjeld på 250.000.

Slik får du enkelt oversikt over kredittrammen din

Gjeldsregisteret har en egen innsynstjeneste, der du kan logge inn og sjekke gjeldsopplysninger om deg selv, og dermed få oversikt over hvor stor usikret gjeld bankene ser at du har.

– Gjeldsregisteret er et viktig verktøy for bankene når de skal vurdere lånesøknader, men det er også nyttig for privatpersoner som ikke har full oversikt over egen økonomi, sier Peters.

Han forteller at mange av låntakerne som er i kontakt med Bank2 får hjelp til å danne seg en oversikt over egen privatøkonomi, og at oversikten over ubrukte kredittrammer er en av flere ting som vurderes i prosessen med å få lån.

Behov for økonomisk hjelp? Bank2 kan hjelpe

Hvis du eier egen bolig og kan låne med sikkerhet i denne, kan du samle dyre forbrukslån, kreditter og andre lån i et nytt boliglån hos Bank2 og redusere dine månedlige kostnader.

– Når du eier bolig, kan vi hjelpe deg med et nytt boliglån dersom du har fått avslag i andre banker fordi du har mange forbrukslån, kredittkort, betalingsanmerkninger, inkasso eller utlegg, sier Peters.

Bank2 er en nisjebank, som har spesialisert seg på å tilby individuelt tilpassede løsninger til privatpersoner og selvstendig næringsdrivende som har behov for et alternativ til andre banker.

– Uansett hva som er årsaken til at du har en økonomisk utfordring, vi kan hjelpe. Selv om du har betalingsanmerkninger, kan du få lån hos oss med sikkerhet i egen bolig. Vi sier kan, da vi selvsagt ikke har mulighet til å hjelpe alle, avslutter Peters.

Låneeksempel: Effektiv rente 6,65% ved lån på 2 mill. over 25 år, kostnad kr. 2.033.291, totalt kr. 4.033.291, –