Budrunde: Dette må du vite

Er du på boligjakt og lurer på hvordan en budrunde fungerer? Her finner du svar på alt du måtte lure på om det å være med i en budrunde. Få også med deg våre budrunde-tips nederst i saken.

Dette får du vite om budrunder:

Hva er en budrunde?

En budrunde oppstår i forbindelse med at en bolig eller eiendom skal selges. I budrunden konkurrerer du og andre interesserte kjøpere om boligen, nettopp ved å legge inn bud.

En budrunde kan ha fire ulike utfall:

  • Budet ditt blir avslått av selger.
  • Budet ditt blir utkonkurrert av et høyere bud fra en annen interessent.
  • Selger kommer med et motbud som du må ta stilling til om du vil godta eller ikke.
  • Budet ditt godkjennes av selger.

Les mer om: Boliglån

Dette bør du gjøre før en budrunde

For at du skal kunne gå inn i en budrunde må du ha et finansieringsbevis fra banken din. Uten finansieringsbeviset, som bekrefter at du har mulighet til å ta opp boliglån og forteller hvor mye du kan låne, kan du nemlig ikke legge inn bud.

Vi anbefaler deg å søke om finansieringsbevis allerede før du har begynt å gå på visninger. Da vet du hva boligbudsjettet ditt faktisk ligger på, og når drømmeboligen dukker opp er du klar til å by når budrunden går i gang.

Når begynner budrunden?

Budrunden begynner så fort noen legger inn det første budet på boligen. Dette skjer ofte første virkedag etter at det har blitt arrangert en åpen visning i boligen, gjerne i regi av en eiendomsmegler.

Hvordan fyller jeg ut budskjema?

For å legge inn budet ditt må du fylle ut et budskjema. Budskjemaet finner du bakerst i prospektet du fikk på visning, eller du kan få det elektronisk via megler eller boligannonse. I budskjemaet må du oppgi følgende informasjon:

  • Kontaktinformasjon og personnummeret ditt, eventuelt også til den du kjøper sammen med.
  • Hvilken bank du skal låne penger fra og kontaktinformasjon til din bankrådgiver. Megler kommer til å ringe vedkommende for å få bekreftet at du har fått finansieringsbevis, og har mulighet til å by.
  • Ønsket overtakelsesdato.
  • Summen du byr for boligen og hvor lenge budet ditt er gyldig. Dette kalles også akseptfrist.

Første virkedag etter visning budet ditt stå frem til tidligst klokken 12. Når klokka har blitt 12 kan du sette frister på budene dine som du vil. Husk imidlertid at selv om du vil riste av deg andre interessenter, må du også gi selgeren tid til å vurdere budet ditt og eventuelt komme med et motbud.

Det er også viktig å vite at alle bud er juridisk bindende. Du må derfor ikke by mer penger enn du faktisk kan betale, og heller ikke by på flere boliger på én gang. Da kan du ende opp i en knipe.

Hvordan sende inn budskjema?

Dersom du bruker budskjemaet som ligger bakerst i prospektet, sender du bilde av det ferdig utfylte skjemaet til megler. Dette sender du sammen med et bilde av gyldig legitimasjon for både deg og den du kjøper med. Du kan også signere digitalt ved hjelp av Bank-ID, og bruke dette som legitimasjon.

Dersom du bruker elektronisk budskjema sender du dette på e-post til megler, eller via nettleser. Ring gjerne megler på forhånd og spør hvilken løsning som er best.

Hva skjer når budet er sendt inn?

Når du har sendt inn budet ditt er det bare å smøre seg med tålmodighet. Megler vil ta kontakt med deg enten for å komme med et avslag på budet ditt, for å gi et motbud fra selger eller for å gi deg beskjed om at boligen er din.

Kommer det inn et nytt og høyere bud fra andre interessenter vil du også få beskjed om dette. Da er ikke lenger ditt siste bud gyldig, og du må legge inn et nytt dersom du fremdeles vil være med i budrunden.

Hva skjer når akseptfristen går ut?

Når akseptfristen går ut, blir budet ugyldig og du er ikke lenger juridisk bundet til det.

Hva skjer når du får et motbud?

Når budet ditt er lagt inn vil selger vente på at andre interessenter skal kaste seg inn i runden og legge inn et høyere bud. Om dette ikke skjer og akseptfristen er i ferd med å gå ut, vil det være taktisk av selger å gi deg et motbud. Når selgeren gir deg et motbud skjer dette:

  • Budet du la inn er nå ugyldig, og kun motbudet står. Det betyr at dersom du skulle velge å avslå motbudet, vil selger ikke kunne gå tilbake til ditt opprinnelige bud og godta dette. 
  • Dersom motbudet er høyere enn du er villig til å betale, avslår du budet. Da er det ikke lenger noen aktive bud i budrunden.
  • Dersom du godtar motbudet, er boligen din og budrunden er over.

Tre budrunde-tips fra Bank2 

  • Ta kontakt med banken din når du har funnet en bolig du vil by på, og diskuter med en rådgiver hva du har råd til å betale. Bestem deg på forhånd for hvilken sum som er den høyeste du kan og er villig til å by. 
  • Husk at fellesgjeld og dokumentasjonsavgifter vil komme i tillegg til kjøpesummen, og at du må sette av plass til dette i budsjettet ditt. Hvilke avgifter du må ta med i regnestykket skal komme tydelig frem i salgsprospektet.  
  • Ikke avslør hvor mye penger du har mulighet til å bruke til megler. Da kan du ende opp med å betale mer enn du hadde trengt, fordi megler og kjøper vet at du har mer å gå på og dermed avslår budene dine.