Egenkapital: Hvor mye trenger jeg, og kan jeg få boliglån uten?

Egenkapital er helt nødvendig for at du skal komme deg inn på boligmarkedet, men du trenger ikke nødvendigvis ha spart opp pengene selv.

Dette får du vite om egenkapital:

Hva er egenkapital?

Egenkapital, ofte forkortet til EK, er den delen av boligens kjøpesum du selv må stille med for å få innvilget boliglån.

Egenkapital kommer ofte fra sparepenger, arv eller gaver.

Hvor mye egenkapital må du ha for å kjøpe bolig?

I de aller fleste banker vil du som låntaker måtte stille med minst 15 % i egenkapital. Det vil si at du må betale 15 % av boligen selv, mens banken kan låne deg opptil 85 % av kjøpesummen.

Det finnes imidlertid unntak fra regelen. I noen tilfeller kan banken innvilge boliglån til tross for at du ikke har nok egenkapital, men ifølge Boliglånforskriftene kan de kun gjøre dette med en begrenset mengde kunder. For at du skal kunne få boliglån med mindre enn 15 % oppsparte midler, må du derfor som oftest ha både god inntekt og betalingsevne, samt lav gjeld fra tidligere av og stor vilje til å betjene boliglånet.

I Bank2 må du ha 15 % egenkapital for å kunne ta opp boliglån, i tillegg til at du må ha en eiendom til en verdi av minst 650.000 kr som vi kan ta pant i.

Hva skal egenkapital dekke?

Egenkapitalen skal dekke 15 % av summen du kjøper for.

Denne summen omfatter ikke bare prisen for selve boligen, men også det du må betale av dokumentavgifter, omkostninger og eventuelt fellesgjeld.

Har du nok egenkapital? Slik gjør du utregningen.

Har du funnet drømmeboligen, og lurer på om du har nok egenkapital til å kjøpe den? Bruk denne formelen for å finne svaret:

Kjøpesum x 0,15 (15 % egenkapital) = summen du trenger i egenkapital for å kjøpe boligen

Har du for eksempel funnet en bolig til 3 millioner kroner, og lurer på om du har nok egenkapital til å kjøpe den, blir regnestykket slik:

3.000.000 kr x 0,15 = 450.000 kr

Du trenger 450.000 kroner i egenkapital for å kjøpe denne boligen.

Husk at du må søke om finansieringsbevis i banken før du kan bli med i en budrunde.

Kan du få boliglån uten egenkapital?

For å få boliglån hos oss må du ha egenkapital, men vi krever ikke at pengene er dine egne oppsparte midler. Dersom du har foreldre eller annen familie som kan gå inn med 15 % egenkapital på dine vegne, og i tillegg stille med sikkerhet i fast eiendom, kan vi gi deg boliglån.

Kjøpe sammen med noen

Dersom du ikke har tilstrekkelig med egenkapital, og heller ikke familie som har mulighet til å hjelpe deg med den, kan det være et godt alternativ å kjøpe bolig sammen med noen andre. Da trenger dere bare 7,5 % egenkapital hver, og i tillegg deles de månedlige utgiftene til boliglån på to.

Tar vi utgangspunkt i eksempelet ovenfor, vil du kun trenge halvparten så mye egenkapital for å kjøpe en bolig til 3 millioner. Altså 225.000 kroner, fremfor 450.000 kroner.

Prøv vår boliglånskalkulator

Ønsket beløp
kr 2 000 000
Antall år
25 år
Estimert månedsbeløp
kr
Søk nå
Estimert totalbeløp
kr

Låneeksempel: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341

Slik sparer du til bolig

Det er ikke til å stikke under en stol at det kan ta lang tid å spare opp egenkapital, og det uansett om du har tenkt å kjøpe bolig alene eller sammen med noen andre. Det aller lureste du kan gjøre er å starte sparingen tidlig, og da helst på en BSU-konto. Det er imidlertid ikke alle som har eller har hatt muligheten til å sette av penger tidligere, og kanskje er du heller ikke lengre kvalifisert til å spare i BSU. Da må du vite at boligdrømmen fremdeles er oppnåelig. Start sparereisen din ved å:

1. Opprett en sparekonto øremerket egenkapital. Pengene du setter inn på kontoen skal gå til din fremtidige bolig, og ingenting annet. Det er vanskeligere å “låne” penger fra kontoen når du vet at boligdrømmen blir lengre unna.

2. Sett deg et sparemål. Mange motiveres av å jobbe mot et mål, særlig når fremgangen synes i form av at pengesummen på kontoen øker. Finn ut hvor mye du mangler for å ha nok egenkapital til å kjøpe bolig, og sett deg et mål om hvor mye du skal spare per måned for å komme deg dit.

3. Sett opp småsparing. Alle monner drar, selv om det ikke føles slik på kort sikt. Småsparing er en ypperlig måte å spare litt ekstra på, uten at du egentlig merker det. I nettbanken din kan du for eksempel gjøre slik at 5 kroner går til sparekontoen din hver gang du drar kortet. Eller kanskje du vil belønne deg med 5 kroner hver gang du bestemmer deg for å ikke dra kortet? 

Videre kan du fylle på med kunnskap og veiledende råd om sparing ved å lese  artiklene på våre hjelpesider. Der kan du blant annet få tips til hvordan du kan spare penger uten å gi slipp på noe, og hvordan du kan klare å ta de litt større, vanskeligere kuttene i utgiftene dine.