Kan du få boliglån med betalingsanmerkning?

Ja, hos oss kan du det. Vi vet at det kan være uendelige grunner til at du har fått dine betalingsanmerkninger, og at absolutt alle kan havne i en vanskelig situasjon. Vi vil gjerne hjelpe deg videre.

Hva er en betalingsanmerkning?

En betalingsanmerkning er et varsel som er registrert på deg i kredittopplysningsbyråer. Dette varselet dukker opp når noen gjør en kredittvurdering av deg, og antyder at betalingsevnen din er lav. Kredittvurderinger skjer ofte i forbindelse med at du vil ta opp lån eller kreditt, bli kunde et sted, eller vil kjøpe noe på avbetaling. Du kan også bli kredittvurdert når du søker jobb eller ønsker å leie en leilighet.

Når får man betalingsanmerkning?

Du får en betalingsanmerkning dersom du:

  • Har unnlatt å betale en faktura til en virksomhet, selv etter at det har blitt sendt ut inkassokrav og du har fått varsel om at de vil gå rettslig til verks.
  • Har et lønns- eller trygdetrekk registrert på deg.
  • Er registrert med en rettslig eller tvungen gjeldsordning.
  • Er registrert som personlig konkurs.
  • Det tidligere har blitt tatt pant i din eiendom, konto eller verdipapirer på grunn av manglende betalinger.

Hvem kan gi deg betalingsanmerkninger? 

For at kredittopplysningsbyrået skal kunne registrere en betalingsanmerkning på deg, må de først ha fått et varsel fra en annen instans. Disse instansene er det vi kaller namsmenn.

I Norge har vi å gjøre med disse namsmennene:

  • Statens innkrevingssentral
  • NAV innkreving
  • Skatteetaten
  • Din lokale skatteoppkrever, også kalt kemner
  • Politi- og lensmannskontor, i større byer også kalt Namsfogden

Hvilke konsekvenser har det å få en betalingsanmerkning?

Betalingsanmerkninger påvirker kredittscoren din og fungerer som kjepper i hjulene for nye kreditter og lån. Ønsker du å ta opp et lån, eller kjøpe varer og tjenester på avbetaling, sjekker alltid kreditorene for betalingsanmerkninger. Du blir kredittsjekket i flere situasjoner enn du kanskje skulle tro.

Du kan for eksempel bli kredittsjekket av:

  • Banken, når du søker om lån eller kreditt
  • Utleiere av leiligheter
  • Arbeidsgivere
  • Forsikringsselskaper
  • Leverandører av mobilabonnement og andre abonnementstjenester

Når disse ser at du har en eller flere betalingsanmerkninger, er det ikke sikkert de er villig til å ha deg som kunde. Er du arbeidssøker bør du også være oppmerksom på at enkelte arbeidsgivere gjennomfører kredittsjekk ved nye ansettelser. Det kan hindre deg i å få jobben og vi anbefaler derfor å være åpen om situasjonen.

Fordeler med refinansiering
  • Samle lån og kredittgjeld i ett lån.
  • Kvitt deg med betalingsanmerkninger og inkasso.
  • Bli kredittverdig.
  • Mer oversiktlig økonomi.

Søk refinansiering

Ofte stilte spørsmål

  • Ja, det er mulig å forhandle med kreditorer for å fjerne en betalingsanmerkning. Noen ganger kan kreditorer være villige til å fjerne anmerkningen hvis du betaler hele eller deler av det utestående beløpet.

  • Hvis du mener at en betalingsanmerkning er feil, bør du kontakte kredittopplysningsbyrået og inkassobyrået som har registrert anmerkningen, og be om en korrigering med dokumentasjon som støtter din påstand.

  • En inkassosak er en prosess hvor en tredjepart forsøker å kreve inn en ubetalt gjeld, mens en betalingsanmerkning er en registrering hos kredittopplysningsbyråene som indikerer at du har misligholdt en gjeld.

  • Søknadsprosessen er lik for deg, som for låntakere uten betalingsanmerkninger. Kort tid etter at du har sendt oss søknaden din, vil du bli kontaktet av en av våre dyktige rådgivere. Sammen kartlegger dere din økonomiske situasjon, og ut fra dette vil rådgiveren din vurdere hvilken lånesum, rente og terminbeløp som er best for deg.

    Videre vil rådgiver hente informasjon om din beskatning, inntekt, og om eiendommen du stiller som sikkerhet, og sende lånet ditt til kredittgodkjenning. Dersom lånet blir godkjent, sendes lånedokumentene over til deg, og du kan signere. Når du har signert vil utbetalingen din skje etter noen virkedager, og du vil i forbindelse med dette få en oversiktlig nedbetalingsplan, skreddersydd for deg, ditt liv og økonomiske situasjon. 

  • Vi stiller de samme kravene til alle våre låntakere, enten de har anmerkninger eller ikke. For å kunne ta opp huslån hos oss må du:

    • Ha minst 15 % av kjøpesummen i egenkapital.
    • Ha en eiendom eller bolig vi kan stille sikkerhet i.

    Merk imidlertid at verken egenkapitalen eller boligen du stiller sikkerhet i, trenger å være din egen. Det er mulig for foreldre eller annen nær familie å stille med egenkapital for deg, men da må vi også kunne ta sikkerhet i boligen til vedkommende. 

  • Det er enkelt, og helt uforpliktende, å søke om huslån hos oss. Sett av fem minutter til å fylle ut et kort skjema, så er prosessen i gang. 

Slik sletter du en betalingsanmerkning

For at du kan slette en betalingsanmerkning må hele kravet være betalt. Det betyr at alle tilleggskostnader som renter og gebyrer også må være betalt. Når det misligholdte kravet er betalt, sender inkassobyrået en melding til kredittopplysningsbyråene – en såkalt slettemelding. Det kan ta opptil seks virkedager før saken er slettet etter at regningen er betalt.

Betalingsanmerkninger påvirker kredittscoren din og fungerer som kjepper i hjulene for nye kreditter og lån. Ønsker du å ta opp et lån, eller kjøpe varer og tjenester på avbetaling, sjekker alltid kreditorene registrene for betalingsanmerkninger. Er du arbeidssøker bør du også være oppmerksom på at enkelte arbeidsgivere gjennomfører kredittsjekk ved nye ansettelser. Det kan hindre deg i få jobben og det anbefales derfor å være åpen om situasjonen.

Du kan forhindre fremtidige betalingsanmerkninger ved å lage et budsjett, holde oversikt over forfallsdatoer, og sørge for å betale regninger og avdrag i tide. Automatiske trekk kan også hjelpe. De vanligste årsakene til at man får betalingsanmerkninger inkluderer mislighold av lån, ubetalte regninger, og inkassosaker som ikke blir betalt innen gitte frister.

Hvor finner jeg oversikt over mine betalingsanmerkninger?

Det er to kredittselskaper som kan gi deg kredittopplysninger, Bisnode og Min Experian. Det anbefales at du innhenter informasjon fra begge selskapene, da de kan ha litt forskjellig informasjon. Du kan selv hente informasjonen ved å logge inn med BankID.

Les mer om hvordan du kredittsjekker deg selv her.

Hvis du ikke har råd til å betale

Har du ikke råd til å betale akkurat nå, kan vi hjelpe deg med å legge en håndterbar og overkommelig nedbetalingsplan. Det er nemlig mulig å komme seg ut av en økonomisk krise, men det kan være vanskelig å ta tak i det på egen hånd. Vi tilbyr derfor en hjelpende hånd. Sammen kan vi finne løsningen som er riktig for akkurat deg og din situasjon.

Når banken din sier nei

Bank2 kan hjelpe deg med boliglån, så lenge du kan stille med sikkerhet i eiendom. Sammen finner vi løsninger som passer akkurat din økonomi, slik at du kan få oppfylt boligdrømmen.

Søk boliglån

Ofte stilte spørsmål

  • En betalingsanmerkning påvirker kredittscoren din negativt ved å indikere til långivere og kreditorer at du har hatt problemer med å betale gjeld, noe som kan gjøre det vanskeligere å få lån eller kreditt i fremtiden.

  • Så lenge du og din samboer eller medlåntaker oppfyller kravene om 15 % egenkapital og har en bolig å stille sikkerhet i, så kan dere søke om huslån hos oss.

  • En betalingsanmerkning er et varsel som viser at du har gjeld som ikke er blitt betalt i tide. Varselet blir register i et offentlig register, og dukker opp hver gang du blir kredittsjekket. Kredittsjekker kan for eksempel skje i forbindelse med at du har søkt om nytt lån eller kredittkort, eller dersom du vil tegne en ny forsikring eller bytte mobilabonnement.

    Anmerkningen forteller långivere at du tidligere har hatt problemer med å betale gjelden din, og at det kan innebære en risiko å inngå økonomiske avtaler med deg. I tradisjonelle banker kan du oppleve at anmerkningen hindrer deg i å ta opp boliglån.

  • Det kan være vanskelig å få lån i ordinære banker med betalingsanmerkning, men hos Bank2 kan du få lån så lenge du kan stille med bolig som sikkerhet. Et slikt lån kalles for et refinansieringslån.

  • Ja, hos Bank2 kan du refinansiere gjelden din selv om du har betalingsanmerkninger. Du kan låne fra 300.00 kroner til å refinansiere dine inkassolån og utlegg, mot at vi tar pant i eiendommen din.

  • Du vil alltid få varsel fra kredittopplysningsbyrået om det dukker opp en betalingsanmerkning på deg. Når du har fått varsel, går det 30 dager før betalingsanmerkningen faktisk registreres i systemene. Klarer du å betale ned summen du skylder innen disse 30 dagene har gått, slipper du unna hele anmerkningen.

    Heldigvis er det aldri for sent å sette i gang en snuoperasjon. Trenger du en hånd å holde i når du setter i gang, er våre rådgivere klare for å hjelpe deg.