Slik kan du bli bedre på å spare

Det gir større økonomisk frihet, og kan for mange være en mulighet for å oppnå mål og muligheter. Her er noen tips for hvordan du kan komme i gang med god sparing.

– Vi ser at veldig mange ønsker å spare penger, enten det er for å kjøpe en spesifikk ting eller for å bygge en økonomisk buffer til usikre tider. Samtidig ser vi at mange ikke vurderer alle sparemulighetene som finnes, sier Diana Peters, markedssjef i Bank2.

Legg opp til regelmessig småsparing

Å etablere gode sparevaner tar som regel tid, og en vanlig feil er å sette av for store beløp som du uansett vil få behov for å bruke. Ved å spare litt mindre, men oftere, kan spareresultatet bli bedre.

– Det er lov å være kreativ. Et eksempel er å spare 10 kroner på en egen sparekonto for hver gang du har gjennomført en treningsøkt eller man velger å spise ute på restaurant. Flere banker tilbyr også sparing der du sparer noen få kroner hver gang du trekker kortet. Videre finnes det flere spareapper der du kan holde god oversikt, sier Peters.  

Sett større beløp på høyrentekonto

Den mest kjente måten å spare på for de fleste, er en høyrentekonto. På en slik konto får du en fast og avklart rente fra banken på midlene du har stående på kontoen. Peters forteller at dette er en populær måte å spare på, men at mange ikke er klar over at det finnes ulemper med en slik konto.

– I dagens økonomiske situasjon, med svært lave renter, risikerer du at pengene du sparer på en høyrentekonto faktisk blir mindre verdt fra år til år, men samtidig er det så godt som null risiko og du vet alltid at du har pengene, sier hun.

Frigjør penger til sparing ved å kutte kostnader

– Et av de enkleste grepene du kan gjøre for å spare penger er å ta en titt på kontoutskriften din. Ganske fort vil du sannsynligvis se hvor det er mulig å frigjøre kapital som settes til sparing, sier Peters.

De fleste kan enkelt se hva de har brukt penger på gjennom nettbank, og kredittkort.

– Typiske utgiftsposter er her strømmeabonnement eller avisabonnement du ikke bruker så ofte. Det kan også være klokt å ta en runde på forsikrings- og strømavtaler for å se om du kan få et bedre tilbud. Jo flere slike utgifter du kan kutte, jo mer vil du kunne frigjøre til sparing, sier Peters.

Refinansiering av dyre lån og kreditter

Mange tenker nok at sparing gjøres ved å sette av penger man har til overs på slutten av måneden, men det finnes flere muligheter. Ved å ta en gjennomgang av dine lån og kreditter, og refinansiere dyr gjeld, kan du gjøre store besparelser på renteutgifter.

– Bank2 tilbyr refinansiering med sikkerhet i bolig, som i et langsiktig perspektiv kan frigjøre midler til sparing, avslutter Peters.

Låneeksempel: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341