Forlokkende tilbud på nett – Slik motstår du kjøpelysten

Supertilbud, delbetaling, kjøp nå – betal senere! Formuleringene i tilbudsannonsene er mange, men målet er det samme: Å få deg til å bruke penger du ikke har, på produkter annonsørene tror du vil ha.

– Vi eksponeres for stadig flere annonser på nett med tilsynelatende gode tilbud, men det er dessverre ikke alltid tilfellet, sier Diana Peters, markedssjef i Bank2.

Tilbudene er tilpasset deg

Du har søkt på nettet etter idéer for oppussing av boligen, og brått får du nærmest utelukkende opp tilbudsannonser for maling, parkett og verktøy. I slike situasjoner er det lett å la seg friste av tilbudene, men det er ikke tilfeldig at du ser akkurat disse annonsene.

– Mange er ikke klar over at søkemotorene og annonsørene samarbeider, så at du opplever å få opp tilbud som treffer veldig godt er langt ifra tilfeldig, sier Peters.

Bruk prissammenlikningstjenester

Det er lett å bli lokket av tilbudsannonser på nett, men et raskt søk kan fort avsløre om det er et godt tilbud. Sammenlikningstjenestene viser deg blant annet historiske priser for varen, og hva den samme varen koster i andre nettbutikker. 

– Ved å aktivt bruke sammenlikningstjenester kan du raskt og enkelt finne ut om tilbudet du har funnet er godt, eller om dette er noe du kanskje burde vente med, forklarer Peters.

Du kan få dårligere kredittscore

Visste du at bak tilbudene om delbetaling og “kjøp nå – betal senere”, så skjuler det seg ofte dyre kredittavtaler? Ikke alle er klar over dette, men i realiteten er mange av tilbudene kredittkort og forbrukslån i forkledning. Selv om du betaler slike kredittavtaler til rett tid fører de fortsatt til konsekvenser for deg og din økonomi. 

– Mange er ikke klar over at kjøleskapet de kjøpte med seks måneders betalingsutsettelse også kom med en kredittramme som reduserer både betjeningsevne for lån og kredittscore, advarer Peters.

Men trenger jeg egentlig dette?

Et viktig spørsmål du bør stille deg selv når du ser et tilbud på nett er om dette er noe du egentlig trenger. Annonsen er gjerne skreddersydd for å lokke deg til kjøp, men det kan være lurt å styre unna. Kredittene som i mange tilfeller følger med kan resultere i flere kredittfinansierte kjøp og en uoversiktlig økonomisk situasjon som ender i betalingsanmerkninger og inkassokrav.

– Om du har latt deg friste så kan våre rådgivere bistå deg med refinansiering av dyr kredittgjeld, også om du har fått betalingsanmerkninger, avslutter Peters.

Låneeksempel: Nominell rente: 8,25%. Effektiv rente 8,89 % ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr. 2.793.786. Totalt: kr. 4.793.786.