Halv skatt i desember – hva er reglene?

Med halv skatt i desember er det ekstra hyggelig å få siste lønnslipp før jul. Men hvorfor får vi egentlig skattetrekket, og kan alle få det? Det er noen av spørsmålene du får svar på her. Se også sparetipsene som er fine å ta med deg inn i det som ofte er årets dyreste måned.

Dette får du vite om halv skatt:

Hvorfor er det halv skatt i desember?

Lønnen du får i desember er ofte litt ekstra hyggelig å få inn på konto. Denne måneden trekkes det nemlig kun halvparten av ditt vanlige skattetrekk, slik at du sitter igjen med mer lønn enn du normalt gjør.

Dette skyldes ikke at staten velger å være ekstra raus med deg nå når det går mot jul, men fordi du faktisk allerede har betalt den skattehalvparten du slipper unna i desember. Les neste punkt for å lære mer om hvordan dette fungerer.

Hvordan fungerer halvt skattetrekk?

De fleste skattekort tar utgangspunkt i at du skal trekkes i skatt for 10,5 av årets 12 måneder. Det vil si at du betaler litt mer skatt i måneden enn du egentlig skal.

Slik kan du få skattefrie feriepenger til sommeren og halv skatt på desemberlønna. Totalsummen av hvor mye skatt du betaler på 10,5 og 12 måneder er altså den samme.

Halv skatt i november eller desember?

Det er opp til arbeidsgiver å bestemme om det er lønnen i november eller desember som skal ha halvt skattetrekk. Ta kontakt med din arbeidsgiver om du er i tvil om når du får halv skatt, slik at du kan planlegge for dette.

Hvem kan få halv skatt i desember?

Du kan få halv skatt dersom du:

  • Er ansatt med månedslønn
  • Er ansatt med 14 dagers lønn
  • Er ansatt med betaling per time, dag eller uke
  • Mottar pensjon
  • Mottar uføretrygd
  • Mottar foreldre- og svangerskapspenger
  • Mottar kvalifiseringsstønad
  • Mottar overgangsstønad
  • Mottar supplerende stønad
  • Mottar pleiepenger, opplæringspenger eller omsorgspenger
  • Mottar sykepenger
  • Mottar ventelønn

Passer ingen av punktene ovenfor med din situasjon?

  • Besøk Skatteetaten for full oversikt over skattetrekk i juni og desember.

Gjelder redusert skattetrekk på andre ytelser enn lønn?

Skattetrekket gjelder også på de tilleggsytelsene du normalt får utbetalt sammen med ordinær lønn. Overtidsbetaling er et eksempel på en slik tilleggsytelse.

Det betyr at du får halv skatt på overtiden du har jobbet, eller på provisjon og akkordoverskudd, dersom din arbeidsgiver opererer med disse ytelsene.

Du får også halv skatt på andre goder du mottar fra arbeidsgiveren din – det vi kaller naturalytelser.

Eksempel på naturalytelser er forsikringer, fri bil, trådløst internett og mobilabonnement som arbeidsgiver betaler for deg.

Får jeg halv skatt i desember dersom jeg har frikort

Dersom du har passert frikortbeløpet på 65.000 kr får du ikke halv skatt.

Kan jeg velge å ikke ha halv skatt i desember eller november?

Det kan du. Dette er kanskje særlig aktuelt for deg dersom du vet at du har betalt for lite skatt tidligere i året, og dermed risikerer å få restskatt neste år.

Ønsker du å betale full skatt også i desember eller november, må du ta kontakt med arbeidsgiveren din i god tid før skatten trekkes. Da er vedkommende nemlig pliktig å gi deg ordinært skattetrekk.

3 sparetips fra oss Bank2

1. Prioriter å betale ned kredittkort og dyr gjeld

Dette kan føles kjipt og kjedelig når lønningen endelig tilsier at du har rom for litt kos, men å gjøre denne prioriteringen har mye å si for din økonomiske situasjon. Dette vil du garantert takke deg selv for senere.

2. Skaff deg oversikt over økonomien din

Uten oversikt over faste utgifter og lommetyver – som kaffe på farta og kjøpelunsj – er det fort gjort at selv den litt høyere desemberlønna forsvinner før du vet ordet av det. Finn ut hvilke faste utgifter du har og sett av penger til disse i et budsjett.

Nedbetaling av kredittkort og gjeld bør være en del av disse faste utgiftene. Videre må du igjen prioritere: Hva er det viktig for deg å ha rom for i budsjettet, og hvilke utgiftsposter kan du fint klare deg uten? Med oversikt over dette, og et håndfast budsjett å holde deg til, er sjansen større for at du klarer deg helt til neste lønning med pengene du har på konto.

3. Lag deg gode økonomiske vaner

Hvorfor vente til nyttår med å etablere de gode rutinene? Begynn allerede nå!

Eksempler på gode økonomiske vaner, som er lette å gjennomføre, kan være å:  

  • Handle mat kun én gang i uka. Planlegg middagene dine og skriv en handleliste for hele uka, så slipper du småturer innom butikken - og de unødvendige kjøpene som hører til.
  • Smør deg niste i stedet for å kjøpe lunsj i kantina eller på nærbutikken.
  • Gå eller sykle til jobb.

La oss se på det sammen

Er du klar for å ta enda et steg videre for å redusere forbruket ditt? Vi har laget en guide til hvordan du enkelt kan kutte i utgiftene dine, og det helt uten å måtte gi slipp på noe i hverdagen. 

Vi har stor forståelse for at du kanskje synes det er både vanskelig og stressende å ta tak i egen økonomi.

Da kan det være godt å vite at det finnes ressurser på bank2.no som kan hjelpe deg, på veien til bedre økonomisk kontroll.

Låneeksempel: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341