Lag en liste over kreditorer – det hjelper!

Lag en liste over dine kreditorer. Vis at du tar initiativ. Kreditorene slutter ikke å sende deg purringer og inkassokrav.

Få oversikt

Det første du må overvinne er postkasseskrekken. Se på postkassen som en nyttig hjelper. Hent posten. Åpne konvoluttene. På den måten får du oversikt. Tar kreditorer kontakt på telefon svarer du saklig og ber dem sende kravet på epost til deg. Allerede nå er du langt inne i konstruktiv opprydning.

Sett opp en liste over kreditorer

Når du har oversikt over alle krav setter du opp en liste over hvem som er kreditorer og eventuelt hvem som er inkassator. Kommer kravene fra inkassobyrå, må du forhandle med inkassobyrået. Om kravet kommer direkte fra kreditor, tar du kontakt med denne.

Ha en plan

Men før du kommer til forhandlingene må du ha en plan. Har du mange smålån hjelper det nødvendigvis ikke å få betalingsavtaler om ikke disse kan holdes. Du skal tross alt leve også. Når du har satt opp oversikten vil du også få det magiske tallet på hva du skylder.

Plan B – Refinansiering

Når du kjenner dine kreditorer og summen av den misligholdte gjelden kan du starte forhandlingene. Da er det naturlig at du ber om en minnelig ordning. Er misligholdet blitt for stort kan du satse på refinansiering. Du kontakter din bank og forklarer situasjonen (ærlighet og åpenhet), eller du kan ta kontakt direkte med Bank2 som har lang erfaring med refinansiering av misligholdt gjeld. Når du eventuelt får refinansiering betaler du ut kreditorene. Da slettes betalingsanmerkningene og du er økonomisk friskmeldt.

Ofte stilte spørsmål

For å prioritere hvilke kreditorer man skal betale først, bør man fokusere på de med høyest renter og de som har mest alvorlige konsekvenser ved mislighold, som boliglån og viktige tjenester. Nødvendige utgifter, som strøm og husleie, bør også prioriteres.

Når det gjelder forhandling med inkassobyråer, er det viktig å være ærlig om ens økonomiske situasjon og foreslå en realistisk betalingsplan. Å holde jevnlig kommunikasjon og dokumentere alle avtaler skriftlig er også nøkkeltrekk.

For å beskytte seg mot ytterligere betalingsanmerkninger under refinansieringsprosessen, bør man sikre at alle avtaler og betalinger overholdes og søke hjelp fra en økonomisk rådgiver for å navigere i prosessen.

Låneeksempel: Nominell rente: 8,25%. Effektiv rente 8,89 % ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr. 2.793.786. Totalt: kr. 4.793.786.