Refinansiert lånet i 2020? – Da kan du ha krav på skattefradrag

Har du refinansiert gjeld, tatt opp nytt lån eller byttet bank kan du kreve fradrag på skatten.

Skattemeldingen skal snart sendes inn, da er det viktig å ha kontroll på hvilke fradrag du er berettiget til. Noen utgifter er aldri forhåndsutfylt.

– Disse reglene er ikke så godt kjent, og det er mange som går glipp av skattetrekk de har krav på, sier Petter Bjørnstad, markedssjef i Bank2.

Alle kostnader knyttet til refinansiering kan gi deg fradrag

Du får fradrag for alle gebyrer som er knyttet til lånopptak og refinansiering. Det gjelder blant annet etableringsgebyr, porto, behandlingsgebyr og innfrielsesgebyr.

– Så lenge gebyrene er relatert til finansieringen kan du få fradrag. Det er uavhengig av hva gebyret kalles, og om det er din gamle eller nye bank som har belastet deg, forteller Bjørnstad.

Fradrag for takstmann og tinglysning

Har boligen din steget i verdi kan du forhandle deg til bedre renter i banken, men da trenger du en verditakst. Utgifter til takstmann kan føres på skattemeldingen.

– Det er ikke alle som tror meg når jeg sier at Skatteetaten faktisk refunderer deler av utgiftene de har hatt for å få lavere rente, sier Bjørnstad.

Dersom du må tinglyse en ny pantobligasjon ved refinansieringen kan du også føre dette som fradrag.

Vet ikke at de kan refinansiere

Ikke alle er klar over at det er mulig å refinansiere dyr og usikret gjeld. Mange betaler unødvendige mye i gjeldskostnader fordi de har flere parallelle gjeldsforpliktelser.

– Forbrukslån kan gi en umiddelbar økonomisk frihet, dessverre har slike lån høy rente. Det kan fort bli dyrt dersom du ikke betaler ned som planlagt, forklarer Bjørnstad.

Har du flere dyre smålån kan disse samles i ett stort lån. Du får bedre kontroll og forholder deg kun til en faktura i måneden. Det innebærer ikke at du blir gjeldfri, men du har mulighet til å kutte store månedlige utgifter.

– Mange av kundene våre tar kontakt med oss for å refinansiere flere dyre smålån. Våre rådgivere bistår med å få oversikt, samle gjelden og lage en nedbetalingsplan. Med sikkerhet i egen bolig setter vi opp en låneramme som kan spare kundene våre for flere tusen kroner, avslutter Bjørnstad.

Låneeksempel: Effektiv rente 6,65% ved lån på 2 mill. over 25 år, kostnad kr. 2.033.291, totalt kr. 4.033.291, –