Slik bruker du feriepengene på best mulig måte

Det er fort gjort å få overtenning når du plutselig har mye mer penger enn normalt på konto. Det kan imidlertid være lurt å holde tilbake på litt av kosen, for å prioritere noe av feriepengene til nedbetaling av lån.

Legg en slagplan

Det beste du kan gjøre er å møte feriepengene med en slagplan. Denne slagplanen anbefaler vi at består av et budsjett. Skaff deg oversikt og finn ut hvor mye penger du må sette av til mat, faste utgifter og andre regninger, for å komme deg helskinnet gjennom sommeren. Sett budsjettet ditt opp i et regneark eller for hånd i en notatbok, og prøv å følge det så slavisk som bare mulig. Da er du sikker på at du har penger til å betale både strøm og avdrag på lån, når regningene kommer.

Videre kan du sette av penger til husholdningsartikler, klær og sko, og eventuelle ferieplaner du måtte ha. Inkluder også med andre utgiftsposter som er relevant for deg og din hverdag. Ta en kikk i nettbanken og se hva du pleier å bruke på disse utgiftspostene, og vurder om du trenger å bruke like mye. Kanskje kan du bruke de på noe annet? 

Er du en av de mange som vet at du ikke får ny innbetaling på konto før i august, er budsjettet kanskje ekstra viktig for deg. Vet du at det er lenge til neste lønning, må du nemlig huske å ta høyde for dette når pengene nå kommer.

Prioriter nedbetaling av gjeld

Pengene som gjenstår etter at du har satt av nok til dine faste utgiftsposter, kan fort føles som «fritt vilt». Vi vil imidlertid råde deg til å tenke godt gjennom hva du skal bruke disse pengene til. Kanskje du kan vurdere å:

  • Betale ned på kredittkortgjeld eller andre lån du har, nå som du først har litt til overs? Dersom du opplever å være bakpå med nedbetalingen av avdragene dine, kan du se på feriepengene som en gyllen sjanse til å få hodet over vann igjen.
  • Betale tilbake pengene du skylder venner og familie? Sommeren blir kanskje god med ekstra penger å bruke, men enda bedre blir den om du kan fjerne byrden av å skylde penger til mennesker du er glad i.
  • Endelig opprette den kjedelige, men svært nødvendige, bufferkontoen? Med en bufferkonto er du bedre rustet dersom uventede utgifter skulle dukke opp. Du vet aldri når oppvaskmaskinen bestemmer seg for å ta kvelden, og sommeren er sannsynligvis høytid for druknede mobiler. Sjelden har du dessuten så mye penger til overs som når feriepengene kommer, så dette kan være en god tid å starte sparingen.
  • Sette i gang et sparemål, eller fylle på en sparekonto du allerede har? Du kommer aldri til å angre på å ha spart penger! 

Selv om en del av feriepengene ofres til et eller flere av formålene over, kan du fortsatt få en god og fin sommer. Sannsynligvis vil det gjøre hverdagen lettere for deg resten av året også.

Tips til rimeligere sommerferie

Nedbetaling av gjeld er viktig, men det er det også at du etterlater rom i økonomien til litt kos og hygge. Det er tross alt sommerferie, og du kan få både i pose (nedbetaling av gjeld) og sekk (en bra sommer), dersom du prioriterer riktig. Her er noen tips til sommerferie på lavbudsjett:

  • Uansett om du trenger utstyr til å vedlikeholde hagen eller til å legge ut på telttur med familien, trenger du ikke kjøpe det. På Finn og Hygglo leies det ut alt fra kantklippere til symaskiner for en billig penge, og på Bua kan du leie sports- og friluftsutstyr helt gratis.
  • Medbrakt mat og drikke er alltid smart. Lag en god pastasalat med ingrediensene du allerede har hjemme, og fyll vannflaska med kaldt vann. Slik kan du spare hundrevis av kroner på turen til parken eller stranda.
  • Reis flere sammen, og spleis på overnatting i hytter eller gjennom AirBnB. Jo flere dere er som spleiser, jo billigere blir det. Det er alltid mye å spare på å droppe hotell. 

Låneeksempel: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341