Slik kan du spare penger uten å gi slipp på noe   

Dersom du har reflektert over hvilket forhold du har til penger og skaffet deg oversikt over hvem som er dine lommetyver, er du nå klar for å redusere forbruket ditt. I denne artikkelen skal vi se på utgiftene du kan kutte uten at det påvirker hverdagen din.

Tre nivåer av utgiftskutt

Vi deler utgiftskutt inn i tre nivåer, der din oppofrelse og innsats vil øke i hvert nivå. I denne artikkelen tar vi for oss nivå én, som er det minst inngripende. Nemlig det å spare penger, uten å gi slipp på noe.

Om du kjenner at det knyter seg i magen allerede nå, anbefaler vi at du spør noen du er trygg på om de kan bistå deg i prosessen. Du trenger ikke gå gjennom den alene.

Reduser utgiftene dine uten at det merkes

Når du nå har oversikt over hva pengene dine går til, vet du forhåpentligvis også hvor mye du betaler for de ulike utgiftene dine. På dette nivået er det de faste utgiftene du skal ta tak i, fordi vi av erfaring vet at her er det mange som betaler mer enn de egentlig må.

Når var sist du sammenlignet priser på forsikring, prutet på renten i banken, eller skiftet strømleverandør? Vi har en tendens til å være altfor trofaste mot de vi allerede er kunde hos. Da kan vi gå glipp av gode tilbud og priser som hadde gjort en stor forskjell på veien mot økonomisk trygghet. De tre trinnene under taper du ingenting på å gjennomføre – tvert imot kan du faktisk vinne et romsligere budsjett. 

1. Sammenlign priser på strøm

Billig strøm varmer akkurat like mye som dyr strøm. Bruk sammenligningstjenester som strompris.no eller elskling.no, og finn ut hvilken leverandør som kan tilby deg billigst mulig strøm.

2. Gå gjennom forsikringene dine

Hva koster forsikringene, og er det noen du har dobbelt opp av? To reiseforsikringer i stedet for én vil ikke gi deg noen fordeler når uhellet er ute. Avslutt forsikringer du har to av, og bruk Finansportalen.no for å finne ut om det finnes rimeligere alternativer enn de du har i dag. Sjekk også gjerne om du kan få gunstige forsikringsavtaler gjennom jobb.

3. Hvor mye betaler du i renter

Ofte er banken vår den vi er mest trofast mot. Dette vinner du ingenting på, særlig ikke om du betaler mer for lånene dine her, enn du hadde gjort i en annen bank. Bruk Finansportalen og sjekk om du kan få bedre rente – og dermed også mindre i månedlige utgifter – i en annen bank.  

Om du finner en god pris, men ikke er interessert i å avslutte kundeforholdet ditt, er et annet alternativ å ta en skikkelig pruterunde. Presenter strømleverandør, forsikringsselskap eller bank for den nye prisen du har funnet, og spør om de kan matche det. Kanskje kan de til og med tilby noe enda bedre og du kan spare penger.

Et par sitter og spiser frokost i sengen

Tilpass grepene etter din økonomi

Om tiltakene over ikke er relevante for deg, har du sannsynligvis andre faste utgifter du enkelt kan justere prisen på. Kan du for eksempel få like mye mobildata for en billigere penge med et annet abonnement enn du har nå, eller kan du bli medlem på et rimeligere treningssenter?

På dette nivået er det ikke snakk om å kutte noe helt ut, men snarere å redusere kostnaden på de utgiftene du er helt nødt til å ha. I neste artikkel går vi videre til nivå to. Her veileder vi deg i hvordan du kan endre vanene dine, slik at du kan kutte utgifter der det er aller enklest å spare penger: matbudsjettet.

Ofte stilte spørsmål

For å evaluere om du trenger en tjeneste, tenk over hvor ofte du bruker den og hva du ville gjort uten den. Prøv også en periode uten for å se om du savner tjenesten.

Når du forhandler med leverandører, vær høflig og klar over din verdi som kunde, og bruk konkurransepriser som argument.

Skjulte kostnader kan inkludere avslutningsgebyrer, tap av rabatter eller oppstartskostnader hos nye leverandører.

Å betale regninger i tide og bruke kreditt ansvarlig kan øke kredittscoren din.

Låneeksempel: Nominell rente: 8,25%. Effektiv rente 8,89 % ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr. 2.793.786. Totalt: kr. 4.793.786.