Gjør mathandelen så billig som mulig
På nivå to skal vi kutte i matutgiftene dine. Den største utfordringen her er ikke nødvendigvis at du må gjøre store, inngripende tiltak, men at du må bli bevisst på vanene du har – og være åpen for å endre dem. Tør du det, er gulroten i andre enden at du er et stort steg nærmere å ha økonomisk kontroll.
Når vi nå skal veilede deg i hvordan du kan kutte ytterligere i utgiftene dine på mathandelen, er det viktig å ha i bakhodet at du må legge en plan som fungerer for nettopp deg. Den må føles overkommelig, og terskelen må være lav nok til at den holder i det lange løp.
Den enkleste posten å spare inn penger på
I artikkelen tre steg for å finne ditt sparepotensiale, kunne du lese at matbudsjettet er en av postene mange ikke har kontroll på. Ofte vet vi rett og slett ikke hvor mye penger som går til mat i måneden. En stor grunn til dette er at vi handler flere ganger i uken. Det uten å ha oversikt over hva vi allerede har hjemme, og hva vi faktisk trenger. Ved å bli mer bevisst på hva du kjøper, og hvor ofte du gjør det, kan du spare både tid og penger.
For å få til denne bevisstgjøringen trenger du et system. Slik slipper du å utsette deg selv for unødvendige butikkturer, impulskjøp og penger tapt. Dette systemet har vi delt inn i to tiltak som garantert vil virke positivt på husholdningsøkonomien din:
Lag en middagsbank
Spørsmålet «hva skal vi ha til middag?» er like vanskelig å svare på hver gang det dukker opp. Har du ikke funnet svaret på det før du går på butikken, er sjansen stor for at du kjøper mer enn du egentlig trenger. Det er her middagsbanken kommer inn i bildet.
- Skriv en liste med 21 middager som er billige, gode og næringsrike nok.
- Etabler en ny, fast søndagsrutine. Trekk eller velg ut syv av middagene, og skriv ingrediensene som trengs til disse på handlelisten din.
På denne måten bestemmer du både hva du skal ha til middag den neste uken, og du får oversikt over nøyaktig hva som trengs for å lage dem. Slik slipper du å stå i butikken og gjette på hva du trenger og ikke. Gjør dette til en søndagsavtale for deg selv og de du eventuelt bor sammen med, og sørg for å holde den hver uke.
«Min handlekurv»
Som oftest trenger vi mer på butikken enn kun det vi skal ha til middag. Basisvarer som toalettpapir, kaffe, brødposer og smør vil vi helst ha i hus til alle tider. Men har du ikke oversikt kan det gå mye penger på å handle inn «bare for sikkerhetsskyld».
- Lag deg en liste over varene du alltid vil ha i hus.
- Bruk den som sjekkliste før hver handletur.
Vips, så har du oversikt over alt du trenger på den ene handleturen du skal ta den kommende uken. Du slipper å kaste bort tid og penger på flere turer på butikken. Listen du lager kan du bruke igjen og igjen, og eventuelt justere etter hvert.
Fordeler med refinansiering
- Samle lån og kredittgjeld i ett lån.
- Kvitt deg med betalingsanmerkninger og inkasso.
- Bli kredittverdig.
- Mer oversiktlig økonomi.
Positivt for mer enn bare privatøkonomien
Så enkelt kan det faktisk være å spare inn på mathandelen. Jobben ligger ikke i at du skal lage deg hårete mål eller strenge restriksjoner, men i at du må komme deg inn i nye rutiner. Klarer du å redusere mathandelen til én butikktur i uken gjør du en stor tjeneste for både lommebok, stressnivå og miljø.
Ofte er det enklere å holde seg til planen om du har noen å støtte deg på underveis. Be om hjelp fra noen du er trygg på, enten det er oss i Bank2 eller noen du kjenner, så blir byrden litt lettere å bære. I neste artikkel tar vi for oss utgiftskuttene som er nødvendige, men som kan komme til å svi. Da er det særlig godt å ha noen å holde i hånden underveis.
Ofte stilte spørsmål
Hvordan påvirker sesongbaserte matvarer besparelser i matbudsjettet?
Sesongbasert kjøp av matvarer kan redusere matbudsjettet siden prisen ofte er lavere når tilbudet er høyt. Du får også bedre kvalitet og smak siden produktene er i sesong.
Er det mulig å spare mer ved å kjøpe større kvanta av varer, og hvordan lagrer man disse best?
Å kjøpe større kvanta av varer kan spare penger, spesielt hvis du lagrer dem riktig. Tørrvarer kan oppbevares i tette beholdere for å forlenge holdbarheten, mens frysevarer bør pakkes lufttett.
Hvordan kan man organisere kjøkkenet for å minimere matsvinn og maksimere besparelser?
For å minimere matsvinn og maksimere besparelser kan du organisere kjøkkenet ved å merke mat med datostempler, prioritere å bruke eldre varer først og planlegge måltider rundt det du allerede har hjemme.