Fire spørsmål om din økonomi du bør ha svar på

Mange voksne sliter med å ta hånd om egen økonomi. Gjeldsnivået er høyt, og mange kan komme til å slite med å betale lånene sine dersom renten stiger i fremtiden, fremholder Unn Elisabeth Benco. Hun er seniorrådgiver i Bank2, og er opptatt av at flere burde lære mer om økonomi, for å kunne ta hånd om sin egen, unge som gamle.

– Foruten foreldre som bør hjelpe barna å forstå grunnleggende prinsipper, er skolen viktig for å oppnå høyere kunnskap om personlig økonomi. Jo tidligere man lærer om å håndtere sine inntekter og utgifter, jo bedre er det, fremholder hun.

Har du kontroll på din egen økonomi?

Dersom du er ferdig med skolegangen og har ansvaret for egen økonomi, kan disse spørsmålene være et godt utgangspunkt for å kontrollere om du har kontroll på din egen økonomi:

  1. Hvor mye får du igjen på skatten?
    Skatteoppgjøret kommer samme tid hvert år. Til tross for det, er det for mange som knytter seg for stor spenning til hva som blir utfallet av oppgjøret, forteller Benco. For å unngå ubehagelige overraskelser anbefaler hun å gå gjennom selvangivelsen flere ganger i løpet av året, og oppdatere skattemyndighetene fortløpende.

    Dersom lønnen går opp eller ned, eller det skjer andre forandringer i økonomien så bør du huske på å melde fra til skattemyndighetene. På den måten sikrer du en forutsigbar økonomi i husholdningen. Skulle du allikevel få en skattesmell, er det smart å ha spart opp en økonomisk buffer. – Man bør ha to månedslønner tilgjengelig til uforutsette ting som dette, fastlegger Benco.

  2. Hva står igjen på konto etter at faste regninger er betalt?
    I følge Benco, er dette et spørsmål langt flere burde stille seg.
    – Økonomer anbefaler ofte å sette opp budsjett for å få full kontroll over utgifter og inntekter. Skaffer man seg en grundig oversikt over inntekter og utgifter som man har i løpet av et år, bør dette spørsmålet være enkelt å besvare, utdyper hun.

    Økonomen oppfordrer i samme slengen til å gå gjennom faste utgifter, og se om noen utgifter kan kuttes. Kanskje henger det igjen faste betalinger, som man ikke lenger har bruk for. Du bør uansett kunne svare på akkurat hvor mye som står igjen på konto etter faste utgifter som boliglån, forsikring, telefonregning og strøm er betalt. Les også: Tre steg for å finne ditt sparepotensiale

  3. Hva er lånebetingelsene dine?
    Når sjekket du sist hva renten på boliglånet er? Og hva koster egentlig forbrukslånet ditt? Disse tingene bør alle undersøke for sin egen del. Kanskje kan det lønne seg å refinansiere alle lånene sine, og samle til et lån i stedet for mange små. En liten rentejustering kan få stor betydning for de som har lånt mye penger.

  4. Hva er pensjonsrettighetene dine?
    Stadig flere eldre sliter med betalingsproblemer.
    – Flere bør planlegge økonomien sin etter endt karriere. Det man trodde skulle bli en velfortjent pensjonisttilværelse, blir for mange svært økonomisk krevende, påpeker Benco. Hun anbefaler å undersøke hva man vil få utbetalt som pensjonist og hvordan dette vil matche med de forventede utgiftene.

Mange opparbeider seg en del forbruksvaner gjennom et langt yrkesliv. Disse kan knekke deg dersom du ikke er villig til å gjøre endringer som følge av en lavere inntekt. Som seniorrådgiver i Bank2 er hun jevnlig i kontakt med voksne som ønsker en forandring i økonomien, til det bedre.

– Felles for mange av våre kunder er at uforutsette hendelser endrer økonomien til det verre. Derfor bør man ta sine forhåndsregler, og opparbeide en ryddig, så forutsigbar økonomi som mulig, avslutter Benco.

Fordeler med refinansiering
  • Samle lån og kredittgjeld i ett lån.
  • Kvitt deg med betalingsanmerkninger og inkasso.
  • Bli kredittverdig.
  • Mer oversiktlig økonomi.

Søk refinansiering

Ofte stilte spørsmål

Hva er de vanligste feilene folk gjør når de setter opp et budsjett, og hvordan kan disse unngås?

De vanligste feilene folk gjør når de setter opp et budsjett inkluderer å undervurdere utgifter, ikke ta høyde for variable kostnader, og å være for optimistisk med inntekt. For å unngå disse feilene bør man nøye spore alle utgifter over en periode, inkludere en buffer for uforutsette kostnader, og være realistisk med både inntekter og utgifter. Regelmessig revisjon og justering av budsjettet er også viktig for å sikre at det forblir nøyaktig og effektivt.

Hvordan kan man tilpasse sitt forbruk til endrede økonomiske forhold, som lønnsendringer eller økte rentekostnader?

For å tilpasse sitt forbruk til endrede økonomiske forhold som lønnsendringer eller økte rentekostnader, bør man regelmessig gjennomgå og justere budsjettet. Reduser unødvendige utgifter, øk sparing der det er mulig, og vurder å refinansiere lån for å få bedre betingelser.

Hvordan kan man utnytte skattefradrag og andre skattemessige fordeler for å forbedre sin personlige økonomi?

Å utnytte skattefradrag og andre skattemessige fordeler kan forbedre personlig økonomi ved å redusere den totale skattebyrden. Dette kan inkludere fradrag for renter på boliglån, utgifter til pendling, gaver til veldedighet og pensjonssparing. Det kan være nyttig å konsultere en skatterådgiver for å sikre at man utnytter alle tilgjengelige fradrag og fordeler.