Tre økonomiske råd for deg med mye gjeld

De fleste bærer gjeld gjennom hele livet. Under følger tre steg til større økonomisk frihet for deg som sliter med å betjene gjeldsforpliktelsene dine. Boliglån, studielån og billån er naturlige poster i privatøkonomien. For noen er det være fristende å spe på husholdningen med kredittkort eller forbrukslån. Resultatet kan være en gjeldsspiral som er vanskelig å komme ut av,

Bank2 har siden 2005 hjulpet mennesker i økonomisk trøbbel med refinansiering og for å få skikk på eget regnskap. De vanligste feilene inkluderer å undervurdere utgifter, ikke være realistisk om inntekter, og glemme å inkludere sparing og uforutsette kostnader. Manglende kontroll på økonomien kan føre til økende gjeld, betalingsanmerkninger, stress, og i verste fall konkurs. Det kan også påvirke ens evne til å få lån eller kreditt i fremtiden.

Bankens tre råd til deg som har pådratt deg for høy gjeld

  1. Skaff full oversikt: Hva bruker jeg penger på?
    For de fleste er månedslønnen relativ forutsigbar. Har du variable inntekter kan det være fornuftig å regne ut et månedlig gjennomsnitt. Summer alle inntekter i løpet av det siste året, og del på tolv.

    – Første steg er å få full kontroll på inntekter, utgifter og gjeld. Gjennomgå kontoutskrifter i nettbanken og noter hva som kommer inn på konto – og hva som går ut, sier Diana Peters i Bank2.

    For å få oversikt over din usikrede gjeld kan du logge inn på Gjeldsregisterets innsynstjeneste med BankID. Her finner du ut av hvor mye du skylder, og til hvilken kreditor.
  2. Sett opp et budsjett: Hvor mye penger kan jeg bruke?
    Når du har kartlagt alle inntekter og utgifter, er det på tide å sette opp et budsjett. Gjerne så detaljert som mulig, med poster som lønn, lån, mat, transport, sparing og diverse.

    – Målet er selvfølgelig at mest mulig av pengene skal gå til å nedbetale gjeld, samtidig som budsjettet er realistisk, sier Peters.   

    Å overholde budsjettet krever ofte en endring i vaner. Det kan ta tid. For mange kan det lønne seg å undersøke hvilke utgifter som lettest kan droppes, som for eksempel støttemedlemskap hos treningsstudioer eller dyre kaffevaner. Det anbefales å revidere budsjettet månedlig for å sikre at det fortsatt er realistisk og tilpasset eventuelle endringer i inntekt eller utgifter.

    For å holde seg motivert kan man sette små, oppnåelige mål, belønne seg selv for fremgang, og bruke budsjettapper for å holde oversikt og få påminnelser.
  3. Søk noen som kan hjelpe
    Har du lykkes med de to første stegene, er du sannsynligvis på god vei til en mer forutsigbar økonomisk fremtid. Sliter du allikevel med å betale ned på gjelden, kan det lønne seg å søke hjelp.

    – Mange kan spare mye på å få hjelp på et tidlig tidspunkt. Bank2 får slike henvendelser hver dag. Så lenge kunden har regelmessig inntekt, eier egen bolig eller har andre som kan stille sikkerhet, kan veien til økonomisk omstart være kort, avslutter Peters.

Fordeler med refinansiering
  • Samle lån og kredittgjeld i ett lån.
  • Kvitt deg med betalingsanmerkninger og inkasso.
  • Bli kredittverdig.
  • Mer oversiktlig økonomi.

Søk refinansiering

Ofte stilte spørsmål

Hva er fordelene med å bruke en budsjettapp?

En budsjettapp kan gi bedre oversikt, automatiske oppdateringer og påminnelser, samt grafiske fremstillinger av utgifter og inntekter, som kan gjøre det enklere å følge budsjettet.

Hvordan kan man inkludere sparing i et stramt budsjett?

Man kan inkludere sparing ved å sette opp automatiske overføringer til en sparekonto, selv små beløp, og ved å kutte unødvendige utgifter.

Hva bør man gjøre hvis man oppdager at man har for mye gjeld til å håndtere selv med et budsjett?

Hvis gjelden er for stor, bør man søke profesjonell hjelp fra en økonomisk rådgiver eller vurdere refinansiering for å få bedre vilkår og en mer håndterbar betalingsplan.