Tre steg for å finne ditt sparepotensiale

En av de vanligste årsakene til ruskete privatøkonomi er mangel på oversikt. I denne artikkelen veileder vi deg derfor i hvordan du kan få kontroll over eget forbruksmønster, og dermed også finne frem til ditt sparepotensial. Sannsynligvis er det større enn du tror.

For mange kan det vekke motstand å skaffe seg oversikt over eget forbruksmønster, kanskje særlig fordi prosessen kan mane frem følelser som skam og selvforakt. Da er det viktig å huske på at du er langt ifra alene om å ikke alltid ta de beste økonomiske valgene, og at de aller færreste har et perfekt regnskap. Med denne artikkelen vil vi ikke bare vise deg hvor viktig det er å ha oversikt, men også hvor enkelt det egentlig er å oppnå det.  

Disse utgiftene har færrest kontroll på

For å kunne gjøre endringer i privatøkonomien din må du først vite hva pengene dine faktisk går til. Hvilke faste trekk har du, hvor mye bruker du på mat og hvem er de største lommetyvene dine?

Mens de fleste vet hva de betaler i for eksempel månedlige boutgifter, er det flere av postene i et personlig regnskap som færre har kontroll på. En av disse postene er matbudsjettet. Ikke mange vet akkurat hvor mye de bruker på mat hver måned, og ofte tror vi at vi bruker mindre enn vi egentlig gjør. Om dette gjelder deg også, har du trolig et stort sparepotensial å hente på matposten alene. Kanskje kan du kutte kraftig i matbudsjettet ditt uten å måtte spise verken mindre eller usunt?

Den største lommetyven er allikevel diverse-posten. Under denne finner du kjøp av sengetøy, campingstoler, deksel til mobilen, nye blomster, tannlegetime, streamingtjenester, ferieutgifter og betaling av parkeringsbøter – for å nevne noe. Dette er utgifter vi glemmer å ta med i vårt indre regnskap, og når vi glemmer dette, så mister vi oversikten.

Tre steg til oversikt over egen økonomi

Oversikt er altså alfa omega for å mestre egen økonomi, men det kan være vanskelig å vite hvor du skal begynne. Her hjelper vi deg derfor i gang, med tre enkle steg:

1. Ta et dypdykk i økonomien din

Skriv ut kontoutskrifter for tre måneder tilbake og finn frem markeringstusjer i ulike farger.

Bruk én farge på å markere faste utgifter, en annen på mat og husholdningsartikler, en ny farge på klær og sko, ferie og fritid og så videre. Bruk de kategoriene som er aktuelle for nettopp deg. Er du 22 år og student har du sannsynligvis andre utgifter enn en middelaldrende voksen med hus, hytte og båt.

2. Se gjennom, hva oppdager du?

Når du er ferdig med markeringen vil du sannsynligvis se at et par av fargene dukker opp oftere enn andre. Kanskje er det matbudsjettet som stjeler mest hos deg, eller er det kinobilletter og turer på byen? Kartlegg lommetyvene før du går videre til neste steg.  

3. Prioriter det som er viktig for deg

Når du har kommet helt hit er i alle fall én ting helt sikkert: Du har endelig skaffet deg oversikt – gratulerer! Når du nå har kontroll over hva pengene dine går til er neste steg å prioritere. Hvilke utgifter er det viktig for deg å ha rom for i budsjettet ditt, og hvilke kan du enkelt klare deg uten?

Våg å be om hjelp

Etter å ha fullført disse stegene har du virkelig fått kartlagt hvor stort sparepotensiale du faktisk har. Nå kan du begynne å ta de grepene som må til for at du skal få en tryggere økonomisk situasjon. I neste artikkel tipser vi deg om konkrete tiltak du kan og bør gjøre for å redusere forbruket ditt.

Dersom du synes denne eller de kommende oppgavene er utfordrende, oppfordrer vi deg til å be noen du stoler på om hjelp og støtte. Få med deg en venn, partner, et familiemedlem eller en kunderådgiver i banken som kan holde deg i hånden på veien, så føles det hele mye mer overkommelig.

Låneeksempel: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341