Har du ubrukte kredittkort? – Det kan føre til dårligere kredittscore

Har du ubrukt kreditt? Det kan redusere både betjeningsevne for lån og kredittscore. Lær med Bank2 hvordan du kan håndtere og din ubrukte kreditt her.

– Det å ha flere kredittkort er helt vanlig i Norge. Mange har imidlertid ikke et bevisst forhold til hvor mye den samlede potensielle gjelden på disse kortene er, sier Diana Peters i Bank2.

Alle kort som gir deg mulighet til å handle på kreditt blir regnet som en del av gjelden din, uavhengig om kortet er i bruk eller ikke. Har du kredittkort når du søker lån så blir din låneevne vurdert med utgangspunkt i at du har brukt kreditten på kortene dine. Det reduserer både betjeningsevne for lån og kredittscore.

Det å få oversikt er ikke alltid like lett

Hvis du skal søke om boliglån, eller refinansiering av lån, vil all din nåværende gjeld være en del av beregningen av din betalingsevne.

– Har du for eksempel fire kredittkort med en ramme på 50 000 kroner vil dette bli vurdert som 200 000 kroner i gjeld. Dette gjelder selv om kortene er ubrukte. Du vil derfor bli vurdert til å ha en betalingsevne som er dårligere enn hva som faktisk er tilfellet, forklarer markedssjefen.

Kredittkortene kan føre til at du ikke får råd til den boligen du ønsker deg, eller at du ikke får lån i det hele tatt. For de som ønsker å rydde opp i egen økonomi ved å refinansiere er det spesielt viktig å ha full oversikt.

– Når du skal sette i gang en låneprosess så er det viktig å få oversikt over egen økonomi og kreditt. Du kan selv sjekke dette i Gjeldsregisteret. Det å få oversikt er ikke alltid like lett, spesielt hvis du er i en presset situasjon. Det kan derfor være lurt å høre med fagfolk. Vi i Bank2 kan hjelpe deg med dette, sier Peters.

Hva slags kreditter er vanlig?

Alle former for kreditt regnes som gjeld, uten at dette behøver å bety at du har dårligere økonomi. Det er ikke engang sikkert at du er bevisst alle avtalene du har inngått.

Eksempler på kreditter som er vanlig i husholdningen og som vil påvirke din låneevne:

  • Kredittkort
  • Bensinkort
  • Kort med rabatter og/eller bonusordninger hos flyselskaper
  • Fotballklubb-kredittkort
  • Handlekonto hos butikker (byggevare- eller elektronikkhandel)
  • Medlemskort med kredittramme hos dagligvarebutikk

– I mange faser av livet vil du ha behov for lån. Det å avslutte noen av dine kredittavtaler kan være det grepet som gir deg muligheten til å få kontroll over økonomien igjen, understreker Peters.

La oss se på det sammen

Har du en utfordrende økonomi eller er du redd for at du ikke skal få det lånet du trenger? I Bank2 lever vi av å vise vei ut av økonomiske utfordringer. Hvis du trenger et nytt boliglån eller har behov for å rydde opp i egen økonomi står våre rådgivere klare til å hjelpe så godt vi kan.

– Vi er trent i hjelpe mennesker i alle slags økonomiske situasjoner. Kommer du til oss så skal vi hjelpe deg med å få oversikt, vurdere hvilke muligheter du har og gi deg gode tips for hvordan du kan ta gode økonomiske valg, avslutter Peters.

Ofte stilte spørsmål

Ubrukt kreditt kan påvirke kredittscoren negativt fordi det øker din tilgjengelige kreditt, noe som långivere kan tolke som en potensiell risiko for økt gjeld i fremtiden.

Det kan være bedre å redusere kredittrammen for å opprettholde kredittalderen, men hvis du har mange kort, kan det være lurt å avslutte noen for å unngå gebyrer og fristelsen til å bruke dem.

Færre kredittkort gjør det enklere å holde oversikt over gjelden, redusere risikoen for mislighold, og kan forbedre din kredittscore ved å redusere den totale tilgjengelige kreditten.

Du kan sjekke ubrukt kreditt ved å logge inn på dine kredittkortkontoer eller bruke tjenester som Gjeldsregisteret for å få en fullstendig oversikt over dine kredittavtaler.

Hvis du har for mange kredittkort, bør du vurdere å avslutte kortene med de høyeste gebyrene og de laveste fordelene først. Hold noen åpne for å opprettholde kredittalderen og redusere gjeldsbyrden gradvis.

Ubrukt kreditt påvirker lånesøknader ved at långivere vurderer den totale tilgjengelige kreditten som potensiell gjeld, noe som kan redusere din låneevne og føre til avslag på lånesøknader eller dårligere lånevilkår.

Låneeksempel: Nominell rente: 8,25%. Effektiv rente 8,89 % ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr. 2.793.786. Totalt: kr. 4.793.786.