Slik unngår du gjeld og blir kvitt unødvendige lån

Med stadig flere supertilbud, kredittkort og smålån er det fort gjort å havne i en situasjon med for mye gjeld. Om du har mulighet til å stille sikkerhet i egen bolig, er det mulig å rydde opp i egen økonomi.

– Forbrukslån og gjeld på kredittkort koster dyrt i renter, gebyrer og avgifter, men heldigvis finnes det muligheter for å bedre situasjonen sin, sier Diana Peters, markedssjef i Bank2.

Frivillig sperre av kredittsjekk kan gi mindre lån

Ofte er det fristelser – som en ny telefon, en ferietur eller bare å unne seg noe ekstra – som blir starten på dyr gjeld for mange. Felles for disse er at du får et tilsynelatende gunstig tilbud på nedbetaling, som etter hvert viser seg å koste dyrt i renter og gebyrer.

– Et enkelt grep for å unngå opptak av dyr gjeld er å sette en frivillig kredittsperre på seg selv, sier Peters.

Hun forteller videre at alle som ønsker å ta opp lån går gjennom en kredittsjekk, og at ved å sperre for denne kan du unngå å ta opp dyr gjeld.

– Å sette en slik sperre for seg selv kan være lurt om du allerede har mye gjeld. Da slipper du å ta opp mer gjeld, og kan gi deg selv et bedre utgangspunkt for å nedbetale gjelden du allerede har, forklarer Peters.

Refinansiering kan halvere renteutgiftene dine

Med mange små lån kan situasjonen fort bli uoversiktlig. Rådgiverne i Bank2 er spesialister på å hjelpe mennesker som har havnet i vanskelige økonomiske situasjoner, og i mange tilfeller kan en refinansiering bidra til å redusere gjeldsutgiftene kraftig. I tillegg får du én bank å forholde deg til, fremfor mange ulike kredittilbydere.

– Har du mulighet til å ta sikkerhet i egen bolig vil du i mange tilfeller kunne mer enn halvere renteutgiftene ved å gjennomføre en refinansiering. En refinansiering kan også bidra til å gi deg en mer forutsigbar og oversiktlig økonomisk situasjon, sier Peters.

Prioriter nedbetaling av dyr gjeld aller først

Dessverre er det ikke alltid at refinansiering av all gjeld vil være mulig, men da er det viktig å sette seg en plan for den gjelden du har. En gylden regel er å nedbetale den dyreste gjelden først. Ofte er det høye renter som fører til at gjeldssituasjonen forblir vanskelig og uoversiktlig.

– I Bank2 ønsker vi å hjelpe, men det er ikke i alle tilfeller alt kan refinansieres med en gang, men da bidrar vi til å skape oversikt og en fornuftig nedbetalingsplan på gjelden du har, avslutter hun.

Låneeksempel: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341