Utgiftskuttene som vil gjøre stor forskjell i privatøkonomien din

Vi kommer dessverre ikke unna utgiftskuttene som kan svi litt når vi jobber mot økonomisk kontroll og frihet. Frykt ikke, for vi skal gjøre prosessen så lite smertefull som mulig. Sannsynligvis vil du oppleve at det lønner seg til slutt – ikke bare for lommeboka, men for helsen din også.

Heldigvis skal vi ikke be deg om å kutte ut alle utgifter som ikke er livsnødvendige. På nivå tre av utgiftskuttene dine er poenget at du skal kutte akkurat nok, slik at du klarer å holde deg til planen samtidig som motivasjon og livsgnist holdes intakt. Også her er det derfor viktig at du lager en plan som passer for akkurat deg og din hverdag.

Hva er viktig for deg?

Penger er på ingen måte lik lykke, men det er godt å leve et liv der du ikke trenger å bekymre deg over at du har for lite å rutte med. Det å nedbetale gjeld eller spare opp en buffer kan derfor ha stor betydning for både lommebok og helse. Men skal du klare å sette av penger til én ting, må du sannsynligvis kutte kostnadene på noe annet.

Økt økonomisk kontroll handler i stor grad om prioriteringer. Finn ut hva som er viktig for deg, for din familie og for at hverdagen deres skal gå opp. Hva er du villig til å kutte, og hvordan kan du finne motivasjonen til å gjøre dette? Det kan koste å gjennomføre disse kuttene, men det vil garantert lønne seg i lengden.  

1. Rydd opp i strømmetjenestene dine

Hvor mange strømmetjenester abonnerer du på, og trenger du egentlig alle disse? Kanskje kan du vurdere å bytte over til en tjeneste som Strim, som tilbyr innhold fra flere TV-kanaler og strømmetjenester på ett sted? Om du vil kutte ut alle eller beholde noe er opp til deg, det viktigste er at du tar grep.

2. Ikke vær et støttemedlem

Er du medlem av bokklubb, uten tid til å lese? Abonnerer du på aviser som ender rett i papp-søpla? Eller er du kanskje støttemedlem på SATS? Ta et skikkelig oppgjør med deg selv og avslutt alle medlemskap du ikke bruker. Om det er noe du ikke er klar for å gi opp enda, kan du kanskje finne et lignende tilbud til en rimeligere pris. Dette kan du lese mer om her.

3. Trenger du egentlig bilen din?  

Denne kategorien er det mange som kvier seg for å ta stilling til. Det å ha bil er nemlig en egen luksus. Gjøremål blir mer overkommelige og kanskje også raskt overstått når man har bil, og det er behagelig å slippe å tenke på busstider og kansellerte togavganger. Men må du egentlig eie egen bil for at hverdagen din skal gå opp? Det kan være hardt å bortprioritere bilen, men gjør du det kutter du også en utrolig stor utgift.

Gjør kuttene som passer deg og din situasjon

Husk at dette bare er et utvalg kategorier du kan kutte utgifter i, og du trenger ikke kutte ned på alle. Gå gjerne tilbake til oversikten du nå har over hva du bruker penger på, og vurder hva du fint kan klare deg uten. Potensialet ditt for å frigjøre plass i budsjettet er sannsynligvis fremdeles ganske stort. Sørger du for å ikke kutte der du finner mest glede, vil du merke at tapet ikke føles så stort allikevel.

Prosessen du står i nå er krevende, og for mange kan det være skummelt å måtte gå gjennom den alene. Om du kjenner deg igjen i dette anbefaler vi at du finner noen du kan støtte deg på underveis, enten det er noen du kjenner eller en av rådgiverne i Bank2. Vi er her for å hjelpe deg!  

Låneeksempel: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341