Tre tips for en bedre økonomisk hverdag etter sommerferien

Hvis du har brukt litt mer penger enn du burde i løpet av ferien så er du ikke alene. Høsten er en god anledning til å ta tak i egen økonomi.

– Sommerferien kan fort bli dyrere enn mange tror, og noen kostnader kan følge deg i lang tid. Med noen enkle grep kan du komme deg raskere «ovenpå» og gå en tryggere og mer oversiktlig høst i møte, sier Diana Peters, markedssjef i Bank2.

1 – Betal ned kredittkort

Tilbyderne av kredittkort kan ofte friste med fordeler som bonusopptjening og reiseforsikring, noe som gjør at mange velger å betale sommerferien med kredittkort. For flere kan dette være en gunstig løsning, men det kan også koste deg dyrt.

– Om du ikke dekker inn det utestående beløpet ved forfallsdato begynner rentene å løpe, og du risikerer å betale dyrt for sommerferien i lang tid fremover, advarer Peters.

2 – Gå gjennom kontoutskriften din

Abonnement du ikke bruker? Handling flere ganger i uken? For å kutte unødvendige kostnader trenger du en oversikt over hvilke kostnader du faktisk har, og en gjennomgang av kontoutskriften er et godt steg på veien.

– Kontoutskriften er et nyttig verktøy for å få oversikt over dine kostnader, og mange blir overrasket når de ser hva pengene faktisk går til, sier Peters.

Hun påpeker samtidig at kontoutskriften kan fremstå uoversiktlig dersom man har mange forskjellige utgifter, men at noe så enkelt som å gule ut utgifter med markeringspenn kan gjøre jobben enklere.

3 – Gode økonomiske vaner

Etter å ha ladet batteriene i sommerferien kan høsten være en gylden mulighet for en frisk start, med nye økonomiske vaner. Enkle tiltak kan være innkjøp av mat en gang i uken, la bilen stå eller betale ned gjeld.

–  For de fleste vil nedbetaling av dyr gjeld være det viktigste tiltaket for å få bedre økonomi, men for noen kan det være vanskelig å komme seg ut av gjeldsspiral med flere parallelle gjeldsforpliktelser, sier Peters.

Bank2 sine rådgivere står klare til å bistå de som ønsker hjelp med å få orden på sin økonomi. Med sikkerhet i egen bolig kan rådgiverne skreddersy nedbetalingsplaner som passer den enkelte.

– Gjennom personlig rådgivning ønsker vi å bidra til at kundene får bedre økonomisk kontroll og gode økonomiske vaner, avslutter Peters.

Låneeksempel: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341