Slik hjelper et budsjett deg ut av økonomiske problemer

Når du står i en økonomisk krise er det lett å miste oversikten. Det kan være vanskelig å finne veien ut av problemene på egenhånd, og i denne artikkelen viser vi deg hvordan et budsjett kan hjelpe deg med å få oversikt over økonomien igjen.

– Når økonomien er uoversiktlig kan et budsjett hjelpe deg med prioritering av penger, slik at du raskere får nedbetalt gjeld og kommer tilbake til en tryggere økonomisk hverdag, sier Diana Peters, markedssjef i Bank2.

Hvor skal jeg begynne?

Rådgiverne i Bank2 har lang erfaring med å bistå mennesker med ulike økonomiske problemer, og de kan også hjelpe deg. Å sette seg ned for å lage et budsjett alene kan være krevende når økonomien er uoversiktlig, derfor har Bank2 utarbeidet en budsjettmal du kan bruke som inspirasjon.

– Hvordan et budsjett skal se ut er det ikke noe fasitsvar på, men våre rådgivere er tilgjengelige for å bistå deg med å skreddersy et budsjett som passer deg og din situasjon, sier Peters

Hva skal være med i et budsjett?

Budsjettet er en oversikt over hvor mye penger du får inn på konto, og hvor mye penger du bruker på ulike utgifter. Et godt utgangspunkt for ditt eget budsjett er referansebudsjettet fra Statens institutt for forbruksforskning. Her legger du inn litt informasjon om deg og din husstand også vil du få opp et budsjett som viser typisk forbruk for dere. Referansebudsjettet er et eksempel, og ingen fasit, men gir deg en pekepinn på hva ulike budsjettposter koster deg.

– Referansebudsjettet fra SIFO har ikke inkludert gjeld, så det må din situasjon, sier Peters.

For å komme tilbake til en trygg økonomisk hverdag er det viktig å prioritere betaling av gjeld i budsjettet. Det kan oppleves tøft når du må sette av mer penger til gjeld og mindre penger til sparing, ferie og hygge, men med et bevisst forhold til budsjettet og nedbetaling av gjeld vil du se at det etter hvert blir penger til overs.

Videre er det lurt å sette opp de faste kostnadene i budsjettet. Dette er typiske utgifter som er like fra måned til måned som forsikringer, månedskort på bussen og mobilregningen. Mat er også en viktig budsjettpost som kan variere noe fra måned til måned. Men ved å sette opp et mål for hvor mye penger du skal bruke på mat kan det bli enklere å styre unna fristelsene når du egentlig bare er på butikken for å handle inn til ukens middager.

– Å leve etter et budsjett kan høres negativt ut, men tvert imot så handler det om å få oversikt og føle seg trygg på at du både har penger til å betale ned gjeld og til å dekke løpende utgifter, uttaler Peters.

Å holde seg til budsjettet

Når inntekter og utgifter er satt opp kommer den viktigste delen av jobben: å holde seg til budsjettet. Et godt tips er å opprette egne kontoer i banken for mat, lån og øvrige regninger og sette opp faste overføringer den dagen i måneden du får penger på konto. Da går beløpene for disse utgiftene til riktig konto på lønningsdag, og på den måten sørger du for at pengene ikke går til andre utgifter. Har du satt av 500 kr i måneden til sparing kan det også være lurt om dette gjøres med en spareavtale som trekkes fra konto samme dag som du får lønn.

– Det vil være perioder hvor du går utenfor budsjettet, og det er helt greit. Det viktigste er at du har et bevisst forhold til budsjettpostene, og med det er klar over hva pengene dine går til, avslutter Peters.

Låneeksempel: Nominell rente 7,25%. Effektiv rente 7,68% ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 379 341,- Totalt: kr 4 379 341