Slik sletter du en betalingsanmerkning

For at du kan slette en betalingsanmerkning må hele kravet være betalt. Det betyr at alle tilleggskostnader som renter og gebyrer også må være betalt.

Hvor lang tid tar slettingen?

Når det misligholdte kravet er betalt, sender inkassobyrået en melding til kredittopplysningsbyråene – en såkalt slettemelding. Det kan ta opptil seks virkedager før saken er slettet etter at regningen er betalt.

Hva skjer når jeg har betalingsanmerkning?

Betalingsanmerkninger påvirker kredittscoren din og fungerer som kjepper i hjulene for nye kreditter og lån. Ønsker du å ta opp et lån, eller kjøpe varer og tjenester på avbetaling, sjekker alltid kreditorene registrene for betalingsanmerkninger.

Er du arbeidssøker bør du også være oppmerksom på at enkelte arbeidsgivere gjennomfører kredittsjekk ved nye ansettelser. Det kan hindre deg i få jobben og det anbefales derfor å være åpen om situasjonen.

Hvor finner jeg oversikt over mine betalingsanmerkninger?

Det er to kredittselskaper som kan gi deg kredittopplysninger, Bisnode og Min Experian. Det anbefales at du innhenter informasjon fra begge selskapene, da de kan ha litt forskjellig informasjon. Du kan selv hente informasjonen ved å logge inn med BankID.

Kan jeg ta opp lån for å fjerne betalingsanmerkningen?

Det kan være vanskelig å få lån i ordinære banker med betalingsanmerkning, men hos Bank2 kan du få lån så lenge du kan stille med bolig som sikkerhet. Et slikt lån kalles for et refinansieringslån.

Ofte stilte spørsmål

En betalingsanmerkning påvirker kredittscoren din negativt ved å indikere til långivere og kreditorer at du har hatt problemer med å betale gjeld, noe som kan gjøre det vanskeligere å få lån eller kreditt i fremtiden.

De vanligste årsakene inkluderer mislighold av lån, ubetalte regninger, og inkassosaker som ikke blir betalt innen gitte frister.

Du kan forhindre fremtidige betalingsanmerkninger ved å lage et budsjett, holde oversikt over forfallsdatoer, og sørge for å betale regninger og avdrag i tide. Automatiske trekk kan også hjelpe.

Hvis du mener at en betalingsanmerkning er feil, bør du kontakte kredittopplysningsbyrået og inkassobyrået som har registrert anmerkningen, og be om en korrigering med dokumentasjon som støtter din påstand.

Ja, det er mulig å forhandle med kreditorer for å fjerne en betalingsanmerkning. Noen ganger kan kreditorer være villige til å fjerne anmerkningen hvis du betaler hele eller deler av det utestående beløpet.

En inkassosak er en prosess hvor en tredjepart forsøker å kreve inn en ubetalt gjeld, mens en betalingsanmerkning er en registrering hos kredittopplysningsbyråene som indikerer at du har misligholdt en gjeld.

Låneeksempel: Effektiv rente 8,55 % ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr. 2.622.146. Totalt: kr. 4.622.146.