Har du ubrukte kredittkort? – Det kan føre til at du ikke får lån hos banken

 

Den 1. juli 2019 tredde nye regler for registrering av gjeld i kraft. De nye reglene fører til at ubrukte kredittkort regnes som gjeld.


– Det å ha flere kredittkort er helt vanlig i Norge. Mange har imidlertid ikke et bevisst forhold til hvor mye den samlede potensielle gjelden på disse kortene er, sier Sebastian Mikolajczyk, leder for personmarkedet i Bank2.

Gjeldsregisteret som ble opprettet 1. juli 2019 medfører andre retningslinjer for hvordan din låneevne blir vurdert. Alle kortene som gir deg mulighet til å handle på kreditt blir nå regnet som en del av gjelden din, uavhengig av om kortet er i bruk eller ikke.

– Det vil si at hvis du har kredittkort når du søker lån, så blir din låneevne vurdert med utgangspunkt i av at du har brukt kreditten på dine kort, sier Mikolajczyk.

– Det å få oversikt er ikke alltid lett

Hvis du skal søke om boliglån, eller refinansiering av lån, vil all din nåværende gjeld være en del av beregningen av din betalingsevne.

– Har du for eksempel fire kredittkort med en ramme på 50 000 kroner vil dette bli vurdert som 200 000 kroner i gjeld. Dette gjelder selv om kortene er ubrukte. Du vil derfor bli vurdert til å ha en betalingsevne som er dårligere enn hva som faktisk er tilfellet, forklarer banklederen.

Kredittkortene kan føre til at du ikke får råd til den boligen du ønsker deg, eller at du ikke får lån i det hele tatt. For de som ønsker å rydde opp i egen økonomi ved å refinansiere er det spesielt viktig å ha full oversikt.

– Når du skal sette i gang en låneprosess så er det viktig å få oversikt over egen økonomi og kreditt. Du kan selv sjekke dette her. Det å få oversikt er ikke alltid like lett, spesielt hvis du er i en presset situasjon. Det kan derfor være lurt å høre med fagfolk. Vi i Bank2 kan hjelpe deg med dette, sier Mikolajczyk.

– Hva slags kreditter er vanlig?

– Med den nye ordningen blir vanlige former for kreditt regnet som gjeld, uten at dette behøver å bety at du har dårlig økonomi. Det er ikke engang sikkert at du er bevisst alle avtalene du har inngått, utdyper banklederen.

Eksempler på kreditter som er vanlig i husholdningen og som vil påvirke din låneevne:

  • Kredittkort
  • Bensinkort
  • Kort med rabatter og/eller bonusordninger hos flyselskaper
  • Fotballklubb-kredittkort
  • Handlekonto hos butikker (byggevare- eller elektronikkhandel)
  • Medlemskort hos dagligvarebutikk

– I mange faser av livet vil du ha behov for lån. Det å avslutte noen av dine kredittavtaler kan være det grepet som gir deg muligheten til å få kontroll over økonomien igjen, understreker Mikolajczyk.

– Ta kontakt: – Vi kan hjelpe

Har du en utfordrende økonomi eller er du redd for at du ikke skal få det lånet du trenger? Bank2 er eksperter på privatøkonomi. Hvis du trenger et nytt boliglån eller har behov for å rydde opp i egen økonomi står Bank2 klare.

– Vi er trent i hjelpe mennesker i alle slags økonomiske situasjoner. Kommer du til oss så skal vi hjelpe deg med å få oversikt, vurdere hvilke muligheter du har og gi deg gode tips for hvordan du kan ta gode økonomiske valg, avslutter Mikolajczyk.

 

Låneeksempel: Effektiv rente 6,65% ved lån på 2 mill. over 25 år, kostnad kr. 2.033.291, totalt kr. 4.033.291,-