Slik kan du bli bedre på å spare

 

Det gir større økonomisk frihet, og kan for mange være en mulighet for å oppnå mål og muligheter. Her er noen tips for hvordan du kan komme i gang med god sparing.

– Vi ser at veldig mange ønsker å spare penger, enten det er for å kjøpe en spesifikk ting eller for å bygge en økonomisk buffer til usikre tider. Samtidig ser vi at mange ikke vurderer alle sparemulighetene som finnes, sier Diana Peters, markedssjef i Bank2.

Høyrentekonto eller aksjesparing?

Den mest kjente måten å spare på for de fleste, er en høyrentekonto. På en slik konto får du en fast og avklart rente fra banken på midlene du har stående på kontoen. Peters forteller at dette er en populær måte å spare på, men at mange ikke er klar over at det finnes ulemper med en slik konto.

– I dagens økonomiske situasjon, med svært lave renter, risikerer du at pengene du sparer på en høyrentekonto faktisk blir mindre verdt fra år til år, advarer Peters.

I mange tilfeller er inflasjonen (prisveksten) høyere enn renten du får på konto, og da taper du faktisk penger ved å sette dem på høyrentekonto.

Alternativet til høyrentekonto for en høyere forventet avkastning er sparing i fond og aksjer. Over tid har det vist seg å gi bedre avkastning enn sparing på høyrentekonto, men det er ingen garanti for fremtidig avkastning.

Ifølge nettmegleren Nordnet passer sparing i enkeltaksjer bra for deg som ønsker høyere risiko mot muligheten for høyere avkastning, mens sparing i fond innebærer lavere risiko enn enkeltaksjer, der jobben med å plukke aksjer overlates til andre.

Kutt ned på hverdagsgoder

– Et av de enkleste grepene du kan gjøre for å spare penger er å ta en titt på kontoutskriften din, sier Peters.

Ved å se over kontoutskriften kan du avdekke hverdagsvaner som i løpet av en måned utgjør en stor kostnad. Dropper du å kjøpe kaffe på vei til jobb hver dag har du spart 600 kroner bare i løpet av en måned.

– Jo flere slike utgifter du kan kutte, jo mer vil du kunne frigjøre til sparing, sier Peters.

Refinansiering av dyre lån og kreditter kan frigjøre sparemidler

Mange tenker nok at sparing gjøres ved å sette av penger man har til overs på slutten av måneden, men det finnes flere muligheter. Ved å ta en gjennomgang av dine lån og kreditter, og refinansiere dyr gjeld, kan du gjøre store besparelser på renteutgifter.

– Bank2 tilbyr refinansiering med sikkerhet i bolig, som i et langsiktig perspektiv kan frigjøre midler til sparing, avslutter Peters.

Låneeksempel: Effektiv rente 6,65% ved lån på 2 mill. over 25 år, kostnad kr. 2.033.291, totalt kr. 4.033.291, –