Kredittsjekk deg selv – helt gratis!

– Ved hjelp av enkle grep kan du raskt få oversikt over egen kreditt, sier Diana Peters, markedssjef i Bank2. Her får du svar på alt du lurer på om å kredittsjekke deg selv.

– Ved hjelp av enkle grep kan du raskt få oversikt over egen kreditt, sier Diana Peters, markedssjef i Bank2. Her får du svar på alt du lurer på når du skal ta en kredittsjekk av deg selv.

Dette får du vite om å kredittsjekke seg selv:

Hva er kredittsjekk?

For at banker eller kredittkortselskaper skal kunne tilby deg lån, må de først kredittsjekke deg. Dette for å se hvor god betalingsevne du har, og for å forsikre seg om at risikoen ved å ha deg som kunde ikke er for høy. Ved en kredittsjekk får banken blant annet oversikt over dine betalingsanmerkninger, som dessverre kan opptre som en form for kjepp i ditt økonomiske hjul.

Hva er en god kredittscore?

Din kredittscore er god dersom den forbindes med lav risiko. Hvordan kredittscoren utregnes, og hvilke faktorer som tas med i beregningen, vil variere fra bank til bank. I mange tilfeller vil kredittscore-skalaen imidlertid gå fra 1-100, og din score er god dersom den ligger på mellom 51 og 100. Ligger din score mellom 0-50 anses det som en høy risiko å ha deg som kunde. Jo lavere score du har på skalaen, jo mindre sjanse er det for at du kan få lån eller kredittkort.

Hva er en betalingsanmerkning?

En betalingsanmerkning kan blant annet påvirke mulighetene dine til å ta opp lån eller kjøpe abonnementstjenester. Anmerkningen er et varsel som blir registrert på deg i kredittopplysningsbyråer. Dette skjer f.eks. dersom du har unnlatt å betale en faktura, selv etter at det har blitt sendt ut ett eller flere inkassovarsler.

Hvordan kredittsjekker du deg selv?

Har du betalingsanmerkninger kan det være vanskelig å få godkjent søknad om lån og kreditt. Det er fordi de fleste bankene ikke er villig til å ta risikoen ved å låne deg penger. Er du usikker på om du har en betalingsanmerkning kan du sjekke dette selv.  

– Det er to byråer som kan gi deg kredittopplysninger, Bisnode og Min Experian. Det anbefales at du innhenter data fra begge byråene, da de kan ha litt forskjellig informasjon. På nettsidene deres kreves det at du logger inn med BankID, forteller Peters.

Ved å kredittsjekke deg selv kan du få bedre oversikt over egen økonomi, og slik ta grepene som må til for å få den på riktig spor igjen.

Kan du kredittsjekke deg selv gratis?

Tjenestene til Bisnode og Min Experian er gratis, og selskapene har plikt til å dele informasjon som er registrert på deg.

Fra tid til annen finnes det gjeldsrådgivere som forsøker å ta seg betalt for å sjekke dine opplysninger. Det er svindel, og du bør styre unna.

Hvem kan kredittsjekke deg?

Banken og kredittkortselskaper er eksempler på virksomheter som kan komme til å kredittsjekke deg, men de er ikke de eneste.

– Det er ikke bare banker som kredittvurderer deg. Skal du tegne et abonnement eller leie en leilighet er det sannsynlig at motparten vil kontrollere dine kredittopplysninger. I stillinger som krever sikkerhetsklarering kan du også bli kredittsjekket, sier Peters.

Hvordan nekte kredittsjekk?

Du kan ikke nekte å bli kredittsjekket.   

Kan du få lån uten kredittsjekk?

Nei, det kan du ikke. I Norge er det lovpålagt for banker å kredittsjekke mulige kunder før det gis tilbud om lån.

Hvordan kan vi i Bank2 hjelpe deg med kredittsjekk?

Også i Bank2 vil vi kredittsjekke deg, men hos oss kan du få lån til tross for at du har betalingsanmerkninger.

– Selv med betalingsanmerkninger kan du få lån hos Bank2. Vi hjelper deg med å skaffe en oversikt over den økonomiske situasjonen og utarbeider en håndterbar nedbetalingsplan. I prosessen innfrir vi alle krav som skyldes anmerkningene, forklarer Peters.

Med sikkerhet i egen bolig samler Bank2 alle smålån og kredittkortgjeld i et stort lån. Den totale kostnaden reduseres og på sikt blir du kredittverdig. Lånet beholder du i banken så lenge det er nødvendig.

– Det finnes en rekke årsaker til at folk får betalingsanmerkninger, og enhver situasjon er unik. Det viktigste steget er at du selv ønsker å gjøre noe med den økonomiske situasjonen, da står våre rådgivere klare til å hjelpe deg, avslutter Peters.

Ofte stilte spørsmål

Det er anbefalt å gjøre en kredittsjekk av seg selv årlig for å holde oversikt over din økonomiske status og eventuelle endringer i kredittscore.

For å forbedre en lav kredittscore, kan du starte med å betale regninger og avdrag punktlig, redusere gjeld og unngå å maksimere kredittgrenser.

Det kan være variasjoner i informasjonen som tilbys av forskjellige kredittopplysningsbyråer, avhengig av deres kilder og metodikk.

Låneeksempel: Nominell rente: 8,25%. Effektiv rente 8,89 % ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr. 2.793.786. Totalt: kr. 4.793.786.