Har jeg betalingsanmerkninger? Slik kredittsjekker du deg selv

Det er både enkelt og gratis å sjekke egne anmerkninger med en kredittsjekk.

En betalingsanmerkning kan blant annet påvirke mulighetene dine til å ta opp lån eller kjøpe abonnementstjenester. Det er både enkelt og gratis å sjekke egne anmerkninger med en kredittsjekk.

– En betalingsanmerkning er en form for kjepp i ditt økonomiske hjul. Ved hjelp av enkle grep kan du raskt få oversikt over dine anmerkninger, sier Diana Peters, markedssjef i Bank2.

Hva er en betalingsanmerkning?

Hvis du ikke betaler en faktura på forfallsdato vil du få en påminnelse om å betale. Innfrir du ikke kravet får du et inkassovarsel. Dersom du ikke betaler tilbake det du skylder innen 14 dager får du et inkassokrav.

– Når du mottar inkassokravet har du nye 14 dager på å gjøre opp for deg. Dersom kreditorene fremdeles ikke får pengene sine vil de bruke rettslige midler for å drive inn pengene, forklarer Peters.

En betalingsanmerkning kan tidligst registreres 30 dager etter at kreditorene har tatt ut rettslige skritt. Anmerkningen blir synlig for alle som gjør en kredittvurdering av deg, og er en indikasjon på at du ikke har evne eller vilje til å betale regningene dine.

Refinansiering av dyr og kortsiktig gjeld kan gi deg en bedre og mer oversiktlig økonomi. Les mer om hvordan vi kan hjelpe.

Kredittsjekk deg selv

Har du en betalingsanmerkning kan det blant annet være vanskelig å få godkjent søknad om lån og kreditt. Det er fordi de fleste bankene ikke er villig til å ta risikoen ved å låne deg penger. Er du usikker på om du har en betalingsanmerkning kan du sjekke dette selv.

– Det er to byråer som kan gi deg kredittopplysninger, Bisnode og Min Experian. Det anbefales at du innhenter data fra begge byråene, da de kan ha litt forskjellig informasjon. På nettsidene deres kreves det at du logger inn med BankID, forteller Peters.

Tjenesten er gratis og selskapene har plikt til å dele informasjon som er registrert på deg. Fra tid til annen finnes det gjeldsrådgivere som forsøker å ta seg betalt for å sjekke dine opplysninger. Det er svindel, og du bør styre unna.

– Det er ikke bare banker som kredittvurderer deg. Skal du tegne et abonnement eller leie en leilighet er det sannsynlig at motparten vil kontrollere dine kredittopplysninger. I stillinger som krever sikkerhetsklarering kan du også bli kredittsjekket, sier Peters.

Få hjelp med betalingsanmerkningene

For å fjerne betalingsanmerkninger bør du betale kravet som har resultert i anmerkningen. Hvis du ikke har penger for hånden kan et alternativ være å refinansiere gjeldsforpliktelsene med et nytt lån.

– Selv med betalingsanmerkninger kan du få lån hos Bank2. Vi hjelper deg med å skaffe en oversikt over den økonomiske situasjonen og utarbeider en håndterbar nedbetalingsplan. I prosessen innfrir vi alle krav som skyldes anmerkningene, forklarer Peters.

Med sikkerhet i egen bolig samler Bank2 alle smålån og kredittkortgjeld i et stort lån. Den totale kostnaden reduseres og på sikt blir du kredittverdig. Lånet beholder du i banken så lenge det er nødvendig.

– Det finnes en rekke årsaker til at folk får betalingsanmerkninger, og enhver situasjon er unik. Det viktigste steget er at du selv ønsker å gjøre noe med den økonomiske situasjonen, da står våre rådgivere klare til å hjelpe deg, avslutter Peters.

Låneeksempel: Nominell rente 6,74 %. Effektiv rente 7,25 % ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 247 034,- Totalt: kr 4 247 034,-