Dette er de vanligste årsakene til nordmenns pengetrøbbel
Mer enn 250 000 nordmenn står oppført som dårlige betalere. Det skyldes ikke bare overforbruk. «Det viktigste er at man ikke unnviker situasjonen, men at man søker råd og hjelp der det er mulig», forteller Anita Hellerud. Hun har over 20 års erfaring med å gi økonomiske råd til nordmenn som av ulike grunner har havnet i uføre.
Som seniorrådgiver i Bank2 er Anita Hellerud daglig kontakt med mennesker som ønsker å få bedre kontroll over økonomien. «Det er mange grunner til at folk havner bakpå. Jeg kan med trygghet si at ingen historie er lik», forsetter Hellerud. Hun trekker frem typiske årsaker til at mange sliter med penger.
Overforbruk opplevd som nødvendig for sosial aksept
Hellerud har arbeidet i bank siden 1980-tallet. Hun tror nordmenns forbruksvaner har endret seg fra den gang frem til i dag. «Vi kommer ikke unna at noen rett og slett lever over evne. Mange kan oppleve et ytre press til å matche naboer og venner; kjøpe like fin bil og kunne ta med barna på ferier», fremholder økonomen. Hellerud opplever samtidig at de aller fleste ønsker å rydde opp økonomisk, men at det kan være vanskelig å vite hvor man skal begynne, og skamfullt å be om hjelp.
Å slite økonomisk, er et tabubelagt tema. Mange av de som tar kontakt med oss i Bank2 kan derfor oppleve det som en lettelse bare å få snakke med noen om hvordan ting står til, sier hun. Seniorrådgiveren understreker at mange havner i pengetrøbbel som følge av uforutsette ting. Brudd i parforhold og tap av arbeid er blant tingene som kan gjøre at enkelte får det tøffere økonomisk.
Mange kan slite med å få økonomien til å gå rundt
«Voksne mennesker som går fra hverandre etter et langt ekteskap, kan også måtte ta grep for å innrette økonomien på en ny og bedre måte», forteller Hellerud. Ta kontakt med kreditorene. I mange krevende situasjoner kan det være mulighet for å komme til enighet om en nedbetalingsplan. Men innimellom må Hellerud være budbringer av tøffe beskjeder. «Noen ganger er vi nødt til å fortelle kunden at han eller hun bør selge hjemmet sitt for å berge økonomien. Å gi råd til noen om å gjøre så store omveltninger i livet, er aldri en hyggelig jobb», sier hun.
Det er imidlertid mange ting man kan foreta seg før dette blir tema, betrygger økonomen:
- Ikke unnvik problemet
Rådgiverens første bud for å få bedre kontroll over økonomien, er å foreta en grundig undersøkelse av hva man skylder hvem, og hva pengene går til. Mange kan ha godt av å sette seg ned og lage seg et budsjett. På den måten er det enkelt å lage gode rutiner som å sette av penger til faste regninger, og gjerne prøve å nedbetale den dyre smågjelden. Hellerud påpeker at å kvitte seg med dyr smågjeld og klippe kredittkortene kan ha god effekt på den månedlige likviditeten. For å unngå fristelsen til å ta opp smågjeld på nytt, kan du også kredittsperre deg selv. - Refinansiering kan være løsningen
Daglig er Bank2 i kontakt med nordmenn som ønsker seg en mer ryddig privatøkonomi. For mange er den største utfordringen å ta kontakt.
«Ser du at du trenger hjelp til å komme ut av en vanskelig situasjon så bør du oppsøke en økonomisk rådgiver. Jo tidligere man søker hjelp, jo enklere er det å løse utfordringene», sier Hellerud. For mange er løsningen refinansiering med sikkerhet i egen bolig, der man sammen med rådgiveren setter opp en langsiktig plan for å styrke privatøkonomien. «For oss som jobber med dette hver dag er det meningsfullt å kunne hjelpe kundene våre til en bedre økonomisk hverdag», avslutter Hellerud. Her kan du få hjelp.
Fordeler med refinansiering
- Samle lån og kredittgjeld i ett lån.
- Kvitt deg med betalingsanmerkninger og inkasso.
- Bli kredittverdig.
- Mer oversiktlig økonomi.
Ofte stilte spørsmål
Hvordan kan man identifisere og unngå økonomiske feller som ofte fører til overforbruk?
For å identifisere og unngå økonomiske feller som fører til overforbruk, bør man lage et budsjett, spore alle utgifter, unngå impulskjøp, og bruke kontanter i stedet for kredittkort. Ved å være bevisst på små kjøp og justere forbruksvaner kan man unngå økonomiske feller.
Hva er de langsiktige konsekvensene av å ikke håndtere gjeldsproblemer tidlig?
De langsiktige konsekvensene av å ikke håndtere gjeldsproblemer tidlig kan inkludere høyere renteutgifter, økt stress, dårlig kredittscore, og i verste fall personlig konkurs. Dette kan påvirke økonomiske muligheter i fremtiden, som å få lån eller leie bolig.
Hvilke forebyggende tiltak kan man ta for å sikre økonomisk stabilitet ved uforutsette hendelser som tap av jobb eller samlivsbrudd?
For å sikre økonomisk stabilitet ved uforutsette hendelser som tap av jobb eller samlivsbrudd, bør man etablere en nødfond med nok midler til å dekke tre til seks måneders levekostnader. Diversifisering av inntektskilder og regelmessig sparing er også viktige tiltak.