Tre økonomiske råd for deg med mye gjeld 

I april får alle som mottar lønn, pensjon eller uføretrygd en skattemelding. Det gir mange oversikt over egen økonomi. Under følger tre steg til større økonomisk frihet for deg som sliter med å betjene gjelden din.


De fleste bærer gjeld gjennom hele livet. Boliglån, studielån, billån – og kanskje mindre gunstige varianter som kredittkortgjeld og forbrukslån.

Bank2 har siden 2005 hjulpet mennesker i økonomisk trøbbel med refinansiering og for å få skikk på eget regnskap. Her er bankens tre råd til deg som har pådratt deg for høy gjeld:

1. Skaff full oversikt: Hvor mye gjeld har jeg?

– Første steg er å få full oversikt over dine inntekter, utgifter og gjeld. Gjennomgå kontoutskrifter i nettbanken og noter hva pengene går til, fremholder en økonomisk rådgiver i Bank2.

Å kartlegge inntekter er som regel forholdsvis enkelt, men å få fullstendig oversikt over kostnader og smågjeld kan kreve mer tid. For noen kan det bety en ringerunde til kreditorer for å gjøre opp status på gjelden, mens andre rett og slett må konfrontere postkasseskrekken.

2. Sett opp et budsjett: Hvor mye penger kan jeg bruke?

Når du har kartlagt alle inntekter og utgifter, er det på tide å sette opp et budsjett. Gjerne så detaljert som mulig, med poster som lønn, lån, mat, transport, sparing og diverse.

– Målet er selvfølgelig at mest mulig av pengene skal gå til å nedbetale gjeld, samtidig som budsjettet er realistisk, sier en av Bank2s rådgivere.

Å overholde budsjettet krever ofte en endring i vaner. Det kan ta tid. For mange kan det lønne seg å undersøke hvilke utgifter som lettest kan droppes, som for eksempel støttemedlemskap hos treningsstudioer eller dyre kaffevaner.

3. Søk noen som kan hjelpe

Har du lykkes med de to første stegene, er du sannsynligvis på god vei til en mer forutsigbar økonomisk fremtid. Sliter du allikevel med å betale ned på gjelden, kan det lønne seg å søke hjelp.

– Mange kan spare mye på å få hjelp på et tidlig tidspunkt, sier en av rådgiverne i Bank2 som får slike henvendelser hver dag.

Så lenge du har fast inntekt, eier en bolig eller har andre som kan stille sikkerhet, kan veien til en økonomisk omstart være kort.

 

Låneeksempel: Effektiv rente 6,65% ved lån på 2 mill. over 25 år, kostnad kr. 2.033.291, totalt kr. 4.033.291,-