Slik oppnår du bedre betingelser på gammel gjeld

Mange nordmenn er ikke klar over at det er mulig å forhandle seg til bedre vilkår med banken. Ved å refinansiere vil du kunne spare store summer.

Refinansiering av smålån gir deg en bedre forhandlingsposisjon samtidig som du får en bedre økonomisk oversikt.

– Hvis du har flere smålån vil du kunne spare mye på å samle lånene i ett nytt lån. I totalregnskapet vil du nesten alltid få bedre lånevilkår etter refinansiering, forklarer leder for personmarkedet i Bank2, Sebastian Mikolajczyk.

Bank2 hjelper årlig hundrevis av kunder med å refinansiere lån og rydde opp i privatøkonomien. Her kommer noen tips til hva du bør være bevisst på når du vurderer eller skal refinansiere.

1. Forstå hvilket forhandlingsrom du har med bankene 

– Selv om banken oppgir en veiledende renter i sin kommunikasjon så har de vanligvis noe å gå på. Det er derfor fullt mulig å prøve å presse renten under det banken oppgir som deres beste tilbud, oppfordrer Mikolajczyk.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Bank2 så har kun tre av ti boliglånskunder forhandlet renten med banken i løpet av det siste året. Med andre ord, en stor del av befolkningen forhandler ikke sine lånevilkår.

– Det er ingenting i veien med å forhøre seg med flere banker. Hvis du får bedre vilkår et annet sted kan du bruke tilbudet til å forhandle med din nåværende bank. Hvis banken ikke vil gi deg et matchende tilbud kan du bytte bank, understreker Mikolajczyk.

2.  Sjekk medlemsfordeler hvis du er medlem av en fagforening 

Hvis du er medlem av en forening er det verdt å sjekke hvilke vilkår som følger med medlemskapet.

– Fagforeningene fremforhandler avtaler på veiene av alle sine medlemmer. De står derfor sterkere enn enkeltpersoner. Derfor har fagforeningene ofte gode avtaler med banker og forsikringsselskaper, forklarer Mikolajczyk.

3. Kjenn din økonomiske situasjon   

Når banker vurderer lånevilkårene dine er betalingsevnen og sikkerheten en avgjørende faktor.

– Hvis du er i en sterkere økonomisk situasjon er risikoen for banken lavere, og er et sterkt argument for å få bedre lånevilkår. Hvis du har nedbetalt deler av lånet eller gått opp i lønn er din økonomiske situasjon bedre enn da du inngikk låneavtalen, sier Mikolajczyk.

4. Benytt deg av ekspertise når det er nødvendig 

Å få flere til å vurdere saken din kan være lurt dersom du sitter fast. Bank2 kan hjelpe.

– Vi kan bidra med faglig ekspertise til å vurdere akkurat din sak. Vi er spesialister på å rydde opp i privatøkonomien og hjelper mange på rett kjøl, avslutter Mikolajczyk.

Ofte stilte spørsmål

Før forhandlinger, bør man gjennomgå sin økonomiske situasjon, samle relevante dokumenter og vurdere sin betalingsevne.

Forbedret betalingsevne kan dokumenteres med lønnsslipper, skattemeldinger og bevis på nedbetalt gjeld.

Hvis banken avviser forespørselen, kan man vurdere å kontakte andre långivere eller søke rådgivning for å forbedre sin økonomiske situasjon.

Låneeksempel: Nominell rente: 8,25%. Effektiv rente 8,89 % ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr. 2.793.786. Totalt: kr. 4.793.786.