Sommerferie på budsjett: Slik gjør du ferieturen billigere

Fellesferien er her og med den kommer reiselysten hos både store og små. Vi vet at en ferietur kan bli en utfordring økonomisk for mange, derfor har vi samlet sammen flere tips til hvordan du kan gjøre ferieturen mer rimelig i sommer. Du finner tips til ferien du allerede har booket, eller til turen som du ønsker å dra på.   

Start med å sette opp et feriebudsjett

Når du setter opp et tydelig budsjett for ferien, blir du enda mer oppmerksom på alle utgiftene som følger med. Et godt feriebudsjett bør inneholde alle utgifter, slik at du får et så nøyaktig som mulig anslag på hvor mye penger du har mulighet til å bruke. Et feriebudsjett vil så klart variere fra person til person, men her er et forslag på ulike kostnader som bør tas med. 

  • Reisekostnader for bil, buss, tog eller fly.
  • Kostnader for overnatting.
  • Kostnader for planlagte utflukter i løpet av ferien.
  • Matkostnader (hva ser du for deg å bruke på frokost, lunsj og middag)?
  • Lommepenger (til voksne og barn)

Det er også lurt å legge til et felt med «annet» til uforutsette ekstrautgifter som kan komme på turen. Vi anbefaler å sette av en sum som er mellom 10-20% av hele feriebudsjettet. Da unngår du å sprenge feriebudsjettet når en uventet utgift dukker opp i løpet av turen.

Følg med på restplassene

Er det utenlandsturen som frister aller mest i år, kan man faktisk spare på å ha hatt litt is i magen. Fra slutten av juni og utover ferien legges det ut restplasser på fly, cruise og pakkereiser gjennom reisebyråer. Har dere for eksempel muligheten til å reise på kort varsel eller ta ferien uten om høysesongen i juli, dess bedre muligheter for en billigere utalandsreise er det.

Utforsk nærområdet

Vi trenger ikke alltid å reise langt for å oppleve noe spennende og nytt. Det kan være mange flotte steder i nærområdet som er hyggelige for hele familien å ta en dagstur eller weekendtur til. Ved å velge å feriere i nærområdet, sparer du også penger i feltet ditt med reiseutgifter. Hva med camping, en sykkeltur eller en dag på stranden? Vi anbefaler å sjekke ut alt nærområdet og naturen har å by på i årets ferieplanlegging. På bua.no kan du låne utstyr til sport- og friluftsliv helt gratis.

Lei hytte eller bolig privat

Enten man reiser som vennegjeng, i par eller som familie, er det mye å spare på å droppe hotellopphold til fordel for hytte eller bolig. Det finnes koselige hytter i hver en krik og krok i Norge, og selskaper som Airbnb har gjort det enkelt å leie alt fra leiligheter, hytter og hus når man drar på ferie. Dette er et godt sparetips for deg som reiser i Norge og utlandet.

Gi barna egne lommepenger

Et annet lurt sparetips for en familie er å gi barna egne lommepenger, slik at de selv disponerer penger til alt av is og leker de ønsker seg på turen. Cluet er; man bruker ofte mindre penger når de går ut av egen lomme.

Lag alltid matpakker til turen

Det er utrolig hvor mye penger man kan svi av på en matpause på en bensinstasjon eller når man venter på flyplassen. Et godt tips er derfor å alltid passe på å smøre med en god matpakke på reisen. Denne rutinen kan gjøre at du sparer inn mye i matbudsjettet.

Dette er bare noen få tiltak, og vi vet at de ikke kommer til å passe for alle. Noen ganger blir det for vanskelig økonomisk å dra på ferie, og hvis dette gjelder deg, håper vi du er klar over at du ikke er alene. Norske medier har den siste tiden skrevet en rekke saker om hvordan kultur- og aktivitetstilbudene er for dyre for familier med trang økonomi, og flere foreldre har snakket ut om økonomiske utfordringer knyttet til årets ferie. Om du kjenner på det samme feriestresset, anbefaler vi at du finner noen å snakke med, enten det er noen du kjenner eller en av rådgiverne i Bank2. Vi er her for å hjelpe deg, også i sommerferien!

Låneeksempel: Effektiv rente 8,55 % ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr. 2.622.146. Totalt: kr. 4.622.146.