Slik sikrer du kontroll på økonomien etter samlivsbrudd

Et samlivsbrudd er en drastisk endring i livet. En ny hverdag følger, hvorav det ikke er uvanlig at en eller begge får økonomisk trøbbel.

– Gjennom refinansiering, mellomfinansiering og likviditetslån er vi godt rustet til å bistå i disse prosessene. Gjennom årene har vi bistått tusenvis av kunder som har kommet ut av et samlivsbrudd og opplever en utfordrende økonomisk situasjon, sier Diana Peters, markedssjef i Bank2.

Bli enige om hvordan dere skal fordele verdiene

Mange knytter sterke følelsesmessige bånd til hus og hytte, og å fordele dette etter et samlivsbrudd er ingen enkel oppgave. Hvem skal overta huset? Hytta? Bilen? Gjennom et langt forhold har man i felleskap gjerne bygget opp en hel del eiendeler som nå skal fordeles.

– Det er viktig at du klarer å snakke om disse tingene, og komme til en løsning i fellesskap om hvordan eiendeler skal fordeles, sier Peters.

Blant hennes kolleger sitter det mange rådgivere som har bistått med økonomiske råd ved samlivsbrudd, og som kan bidra som en upartisk tredjepart når eiendeler skal fordeles.

Den nye hverdagen: Ikke betal dobbelt

Etter et samlivsbrudd begynner en ny hverdag. Kostnader som før ble delt på to skal betjenes av en, og for mange vil en grundig gjennomgang av egen økonomi være nødvendig. Peters forteller at det kan være lurt å ta en gjennomgang av forsikringer, pensjon og andre økonomiske avtaler dere har hatt.

– I mange tilfeller er det forsikringer som dekker dere begge. Disse endres gjerne ikke automatisk som følge av et samlivsbrudd. Da kan du ende med å betale for noe du ikke trenger, og det bør du unngå, forklarer hun.

Sett opp et budsjett

Noe av det viktigste du gjør etter et samlivsbrudd er å sette opp et budsjett. Her kan du skaffe deg oversikt over hvilke inntekter og utgifter du alene har, og bruke dette som utgangspunkt for å holde orden på økonomien.

– Overgangen fra felles til egen økonomi kan være uoversiktlig, og et budsjett kan være et godt verktøy for å sikre at du klarer å håndtere de utgiftene du har alene, forteller Peters.

Flere av kundene våre tar kontakt fordi de oppdager at privatøkonomien ikke er bærekraftig over tid etter et samlivsbrudd. Overkommelige gjeldsforplikter i forholdet viser seg å være utfordrende å overholde alene.

– Rådgiverne i Bank2 står klare til å bistå deg dersom du trenger hjelp, enten med budsjett eller refinansiering. De kan gi deg tips og råd som sikrer at du klarer å holde deg til budsjettet, og overgangen til selvstendig økonomi, avslutter Peters.

Ofte stilte spørsmål

For å forberede seg økonomisk på et fremtidig samlivsbrudd mens man fortsatt er i et forhold, bør man opprette en personlig sparekonto, ha en klar oversikt over felles og individuelle eiendeler og gjeld, og diskutere økonomiske planer åpent med partneren. En samboerkontrakt eller ektepakt kan også bidra til å avklare økonomiske forhold på forhånd.

For å håndtere økonomisk usikkerhet dersom den andre parten ikke samarbeider om fordeling av eiendeler, kan man søke hjelp fra en advokat eller en mekler for å sikre en rettferdig fordeling.

Felles gjeld som ikke enkelt kan fordeles bør diskuteres med kreditorene for å se om det er mulig å refinansiere eller dele opp gjelden på en rettferdig måte. Juridisk hjelp kan også være nødvendig for å sikre en rettferdig løsning.

Låneeksempel: Nominell rente: 8,25%. Effektiv rente 8,89 % ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr. 2.793.786. Totalt: kr. 4.793.786.